Toți copiii vin la școală, mănâncă și învață, iar unii recuperează, prin joc, materiile pierdute în timp ce au decis să nu mai meargă la școală. Aceasta a fost metoda prin care au reușit, uneori, prezență de 100%, profesorii de la Școala nr 7 din Petroșani. Și totul a fost posibil în cadrul unui proiect care se va desfășura mai mulți ani și care este în valoare de aproape 200.000 de euro.
„Facem activități și teme și profesorii ne spun lucrurile pe care noi nu le-am înțeles la clasă și asta, prin povești. Și ne și jucăm. Mie îmi place foarte mult. Și vin acum și copii care nu învață prea bine, sau care lipseau. Profesorii se ocupă de ei mai mult. Primesc mâncare, stau cu noi, ne jucăm, vorbim”, a spus Anastasia, una dintre fetițele prinsă în acest proiect, despre care știe oricine din această școală și despre care copiii vorbesc cu entuziasm.
„Am avut ceva activități, cu cei de la Noi Orizonturi și ne-am jucat, am învățat să lucrăm în echipă. La ore, am făcut puzzle, am avut activități educative. Chiar au fost mulți copii care au venit și nu mai lipsesc. La noi în clasă nu mai lipsește nimeni”, a completat și Beatrice.
Se distrează și, prin joc, recuperează materii, li se pune la încercare curajul, priceperea, perspicacitatea și dorința de a face parte dintr-un colectiv. Asta și-au și dorit profesorii care au gândit acest proiect într-un parteneriat cu ONG-uri de specialitate, precum Salvați Copiii sau Noi Orizonturi și rezultatele sunt pe măsură.
„Este vorba despre Proiectul Național Pentru Reducerea Abandonului Școlar. Se intitulează „Școala mea, o școală prietenoasă” și, prin intermediul lui, vrem să creăm condiții mai bune, atractive, pentru elevi, ca să îi aducem la școală și să se bucure că vin. Copiii se simt atrași de activități, nu numai școală toată ziua, ci și să le formăm și alte competențe. Și, în perioada în când prelungim programul, le acordăm și o masă copiilor”, a spus Monteola Gherlan, directoarea Școlii Generale nr 7 din Petroșani.
Practic, de două ori pe lună, copiii sunt antrenați în jocuri, se distrează, mănâncă la prânz și își fac temele, ori recuperează ce nu au reținut la ore.
Sunt cuprnși în proiect toți elevii de la gimnaziu, care până în anul 2025, vor veni la școală să se și ditreze, sau să învețe prin metode noi, bazate pe joc.
Diana Mitrache