Sărbătorile  accentuează mult anxietatea, dar psihologii susțin că ar trebui să fim realiști. Și chiar să lăsăm rețelele de socializare. Asta, pentru că reclamele și zâmbetele false ne fac rău. Ar trebui doar să ne mulțumim cu ceea ce reușim să realizăm.

Nimic nu este mai dăunător, decât să ne comparăm cu cei care par fericiți în jurul mesei de Crăciun. O spun psihologii, care ne îndeamnă să nu cădem în capcane, ce ne pot face triști. Să ne facem timp pentru noi înșine și să ne căutăm liniștea. „Perioada de sărbători aduce o altfel de conotație, mult întreținută de publicitate și de imaginile nerealiste ale perfecțiunii. Vreau să înțelegeți că, de cele mai multe ori, oamenii nu mai suportă această perfecțiune falsă, care nu seamănă cu realitatea de zi cu zi”, a spus psiholog Silvana Capriș, antrenor de creiere.

Crăciunul ar trebui să fie o perioadă frumoasă, dar este apăsătoare, după un an întreg de muncă, rude adunate în jurul mesei și zâmbete, plus cadouri. Dar nu sunt toate bune și de aici, depresia. Iar asta se poate preveni. În momentul în care văd perfecțiunea întruchipată în nu știu ce imagine publicitară, sau filme de Crăciun în care totul se sfârșește cu bine, să înțeleg că, pe pământul acesta, nu există așa ceva. Și, în momentul în care limităm, mai ales de sărbători, timpul pe rețelele sociale, unde toți sunt fericiți și au de mâncare, dar nu rezultă că defapt s-au certat de 100 de ori până să facă masa și de 200 de ori după, atunci o să am o altă abordare, ne mai spune psihologul Silvana Capriș.

Și, dacă îi acceptăm pe cei care ne sunt alături de sărbători, mâncarea de pe masă, nu ne rămâne decât să ne împăcăm cu noi. „Dacă nu uit, că tot suntem în cabinetul de psihologie, să stau cu mine, să respir un pic. Să înțeleg care sunt momentele din zi în care trebuie să stau singur, cu mine, și să mă opresc din spălatul geamurilor, să iau o pătură, un ceai și să mă liniștesc”, a conchis psihologul.

Se tot vorbește despre depreie, iar cea de sărbători are un loc al ei.

Potrivit unui studiu al Asocoiației de Psihologie din SUA, 38% dintre oamenii chestionați  pe acest subiect au spus că se confruntă cu un nivel crescut de stres, în lunie noiembrie-decembrie.

Diana Mitrache