D ata de 1 februrie a fost aleasă ca ultima zi în care este valabil certificatul verde pentru cei care nu au schema completă de vaccinare.

Aici sunt incluși cei cu o doză, sau două, iar pentru ei accesul ar urma să fie îngrădit, însă, doar în afara granițelor țării, deocamdată. „Există unele țări din UE care implementează acest termen de 9 luni pentru valabilitatea certificatului verde. La nivelul României nu s-a luat această decizie și, drept urmare, sunt perfect valabile, pe teritoriul statului nostru, acele certificate digitale”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Din 1 februarie se schimbă regulile de călătorie în Uniunea Europeană. Certificatul digital, care atestă vaccinarea, este valabil doar în anumite condiţii şi e necesară doza booster.
Consiliul Uniunii Europene le recomandă persoanelor care nu au un certificat covid valabil să facă un test înainte să plece din țară sau la 24 de ore după sosirea la destinație.
Statistic, la nivel național, din cele 11 milioane și jumătate de certificate digitale descărcate până acum, cele mai multe, peste 90% au fost generate pentru persoane vaccinate, adică peste 10 milioane. Alți 4% din totalul certificatelor includ un test negativ, iar 600 de mii atestă trecerea prin boală. Cele mai recente date arată că în România sub 15 la sută din populația eligibilă s-a vaccinat cu o doză booster.
Diana Mitrache