Cu sabia sanctiunilor deasupra capului / Cuptoarele de la Mintia, „stinse” de incalcarea tratatului de aderare la UE

T ermocentrala Mintia risca sa-si stinga cuptoarele, iar Compania Nationala a  Huilei Petrosani sa ramana fara piata de desfacere a productiei. In plus, Romania risca o amenda usturatoare, de sute de milioane de euro, asa cum s-a intamplat in cazul Poloniei, din cauza ca nu a respectat clauzele din tratatul de aderare la UE in privinta reducerii continutului de SO2 pentru Electrocentrale Deva.

Bogdan Timpau a cerut Executivului lamuriri in ceea ce priveste stadiul investitiilor necesare in vederea reducerii continutului de SO2 pentru Electrocentrale Deva, dar si care sunt riscurile asumate de statul roman prin incalcarea angajamentelor din tratatul de aderare la Uniunea Europeana in acest sens. Iar informatiile primite de la ministrul Economiei, Lucian Bode, nu sunt deloc linistitoare.

Practic, Romania risca oricand declansarea procedurii de infrigement din cauza ca nu s-au efectuat in termene investitiile, iar asta inseamna amenzi usturatoare.

In acelasi timp Guvernul nu poate decat sa spere ca va evita plata sanctiunii, in conditiile in care nu a identificat nici macar sursa de finantare. Potrivit ministrului Bode, Instalatia de Mare Ardere (IMA) nr. 1 – de fapt primul cos de fum mai poate functiona doar cateva mii de ore. De comun acord cu UE, s-a decis functionarea in limita a 20.000 de ore, in perioada 01.01. 2008 – 31.12. 2015, iar timpul expira cat de curand. IMA nr 2 a avut ca termen pentru perioada de tranzitie 31.12.2011 si trebuiau demarate lucrarile de investitii.

Suntem, insa, doar la stadiul de studiu de fezabilitate si a fost obtinut acordul de mediu necesar realizarii investitiei, ce trebuie finalizata pana in 31.12.2013. mai ramane cosul trei, adica IMA nr. 3, care poate functiona pana la finele lui 2013, cand cazanele aferente instalatiei vor fi oprite.

Pe hartie lucrurile par, oarecum, in grafic, dar ministrul Economiei recunoaste ca nu avem nici macar identificata sursa de finantare.

„In urma discutiilor purtate cu reprezentantii Consiliului Concurentei, Electrocentrale Deva nu intruneste conditiile pentru acordarea de garantii suverane care nu intra sub incidenta ajutorului de stat, fiind necesara identificarea unei solutii de finantare. Comisia nu a identificat aceasta solutie”, recunoaste Lucian Bode.

Am putea vorbi despre un ajutor de stat, indiferent de forma lui, dar am avea nevoie de acceptul Comisiei Europene si de o lunga perioada de asteptare. Iar demersul nici macar nu a  fost demarat.

A avut noroc cu seceta, dar situatia e grava

Deputatul PNL Bogdan Timpau atrage atentia ca situatia de la termocentrala Mintia este grava.

A avut noroc cu perioada de seceta, cand a lucrat in locul si pentru Hidroelectrica, asa incat aceasta din urma sa-si poata onora contractele cu „baietii destepti”. Asa ca Hidro a cumparat de la Mintia ce nu a putut produce pe fondul secetei. „Grupurile 3 si 4, aferente IMA nr. 2, au mers fara indeplinirea normelor de mediu. Au functionat pe tot parcursul inceputului de an.

In momentul de fata Hidroelectrica nu mai cumpara energie electrica de la termocentrala Mintia, iar aceasta functioneaza cu un singur cuptor si nici acela la capacitate. Termocentrala functioneaza la capacitate mult redusa fata de potentialul ei. Au produs mai mutl pentru ca a fost seceta si pentru ca a fost o iarna grea”, explica Timpau care este situatia actuala de la Mintia.

Dar Romania nu poate risca la infinit sa incalce normele europene de mediu, asa ca, in lipsa banilor pentru realizarea investitiilor, viitorul Termocentralei Mintia este sumbru. Nu vorbim doar de faptul ca populatia devei ramane fara caldura si apa calda,. Dar sa nu uitam ca aceasta joaca un rol important in ceea ce priveste siguranta retelei nationale de energie si este cel mai important producator de curent din vestul tarii.

In plus, 60% din productia de carbune extrasa din minele Vaii Jiului merge la termocentrala Mintia, asa ca inchiderea ei ar putea duce la moartea mineritului din acest bazin carbonifer. Iar vesti bune nu prea exista. „In momentul de fata nu exista nici un fel de certitudine ca se va demara vreo lucrare de mediu. Pana in acest moment nu s-a identificat solutia de finansare pentru sucrarile de conformare la normele europene de mediu”, a subliniat Bogdan Timpau

Carmen Cosman