Î ntr-un loc în care lucrau zilnic mai mulți oameni decât are acum o mină, liniștea pare absolut nefirească. Și s-a așternut de câteva luni. Este vorba despre Coroiești, un proiect ce a înghițit sume uriașe de bani, dar care a fost decimat de așa-zișii magneți. Acum, au plecat de aici și hoții.

600 de oameni lucrau la Coroiești, acum un deceniu. Preparația de aici a fost modernizată prin programul demarat în martie 2000, când Guvernul român a contractat un credit de 137 de milioane de dolari de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională. Din acești bani, pentru Preparaţia Coroieşti,
s-au alocat 16 milioane de dolari. Între timp, aici au muncit oamenii care au
recuperat ilegal fierul vechi, uneori cu prețul vieții. Dar, de câteva luni, e incredibil de liniște, pentru că nu mai au ce fura.
„Acum peste 10 ani de zile, erau aici peste 600 de angajați, Nu cred că există acum vreo mină care să aibă 600 de angajați. Eu cred că primarilor, care s-au perindat prin Vulcan și Aninoasa, le-a fost cel mai la îndemână de a lăsa acei oameni să își facă treaba la Coroiești. Iar ei au făcut praf și au furat tot ce a era fier vechi și, bineînțeles că, la centrele de fier vechi nu s-a găsit nimic, niciodată”, a declarat Dorin Vezure, lider sindical EPCVJ , cel care avea în subordine angajații de la Preparația Coroiești, în ultimii ani.
Complexul Energetic Hunedoara ar fi trebuit să demoleze acest edificiu, să recupereze fierul vechi și să lase locul liber. O parte din treaba autorităților a făcut-o fiecare dintre cei care au furat de aici ce s-a putut. Iar acum au plecat și ei, că tot s-a înființat noul Complex Energetic Valea Jiului.
„Compania, decât să plătească oameni la pază și care să aibă probleme cu oamenii certați cu legea, a întocmit mai bine procese verbale pentru furăciuni. Din păcate, conduce­rea fostului CEH, a făcut ceva: nu s-a implicat. Nu mai este pază de vreo doi ani. Și când erau paznici, ei nu făceau față hoților”, mai spune Dorin Vezure, care, cu fiecare an, în ultimul deceniu, a văzut cum dispar părți din clădiri, porțile preparației și abia acum aude liniștea de dinaintea finalului trist.
Paza a dispărut, hoții au tăiat tot fierul vechi, iar acum, cei din Complexul Energetic Valea Jiului vor fi nevoiți să elibereze terenul. Nici nu mia au mult de demolat și nici de recuperat materiale utile. Și milioanele de dolari investite aici, pentru o preparație ce
trebuia să spele cărbunii, s-au dus, asemeni prafului ce a s-a ridicat cu fiecare lovitură de baros a „magneților”.
Diana Mitrache