Copiii soarelui sunt cei care au Sindromul Down. A fost ziua lor și au sărbătorit cu tort, muzică și șosete desperecheate. La Casa Pollicino toată lumea a zâmbit, așa cum doar acești copii știu să o facă. În Valea Jiului sunt 16 astfel de copii.

Muzică, voie-bună și tricouri galbene. Așa a fost toată ziua la Pollicino , acolo unde vin cei cu Sindromul Down.
Sunt cei mai veseli și mai dornici de iubire, așa cum ne-au spus chiar ei, cu multe emoții în suflet.
„Mă numesc Teo, am 27 de ani și suntem la petrecere”
„Eu sunt Valentin Mihai și vreau să vă spun că sunt pasionat d etrenuri și călătoresc de când eram micuț. E ziua noastră și ne distrăm foarte bine. Mi-am făcut prieteni noi și mai merg și la șocală, că îmi place școala”
„Aici învăță multe și avem activități și mie îmi place să desenez cel mai mult”
Așa s-au prezentat cei care vin zilnic la Casa Pollicino și care au sărbătorit cu un tort și multă veselie.
„Dăm o mică petrecere pentru ei. Și, cum copiii cu Sindromul Down sunt numiți și „Copiii soarelui”, noi ne-am îmbrăcat cu tricouri galbene. Ceea ce trebuie să înțelegem este că acești copii nu sunt diferiți, sunt doar speciali”, a spus Elvira Magda Felea, asistent social la Casa Pollicino.
Au cântat, au mâncat tort și s-au simțit foarte bine, pentru că la Pollicino este casa lor, locul în care își fac prieteni și unde se simt puternici și încrezători.
„Aleg Incluziunea” a fost și motto-ul sub care copiii de la școli au primit în vizită pe cei cu Sindromul Down. Au venit și la IG Duca, doi dintre acești copii și, alături de cei din calsele mici, au venit cu șosete desperecheate și au recunoscut că au legat prietenii cu astfel de copii speciali. „Este o zi foarte importantă, pentru că noi suntem Școala Generației Unificate și avem învățământ special de 24 de ani și avem niște copii minunați. Dar azi îi celebrăm, mai mult ca niciodată. Suntem solidari, empatici și observăm cât de frumoase sunt diferențele, purtăm șosete desperecheate. După cum se știe, Sindromul Down este tulburarea genetică a perechii 21 de cromozomi, care are un al treilea cromozom. De aici, 3, adică martie și 21, ziua 21. Iar cromozomii au forma unei șosete. Așa că noi, azi, purtăm șosete desperecheate, colorate foarte frumos”, a spus Gabriela Asan, coordonatoarea proiectului din Școala I.G Duca Petroșani.
În Hunedoara sunt 59 de copii care prezintă sindromul Down, dintre care 16 copii provin din locali-tățile din Valea Jiului. De asemenea, în județul nostru sunt și 87 de persoane adulte, dintre care 30 sunt din Valea Jiului.
Diana Mitrache