A fost Ziua Mondială a Apei, iar studenții de la Petroșani, străini și români, care studiază problemele de mediu, în diverse forme de învățământ, au venit la stația de epurare. Au văzut, unii dintre ei, pentru prima dată, că tot ce aruncăm noi în toalete, ori apa folosită, ajunge aici.
Și printre ei, am găsit și un african, pentru care apa, în țara lui, nu este chiar ușor de găsit și este greu gestionată. „Apa, în lume, e foarte importantă și indispensabilă, oriunde am fi. În tot ce facem noi, folosim apa. Cred că trebuie să fim conștienți de importanța apei. O folosim la băut, la spălat, la mâncare, așa că pot spune că apa este viață”, a spus studentul ce vine din Niger, Africa.
La noi sunt stații
moderne de epurare a apei și, în Jiu, apa ajunge curată. Sunt mai multe trepte prin care este tratată și, la Dănuțoni, sistemul funcționeaqză autonom.
„Tot ce înseamnă apa menajeră din Lupeni, Vulcan Aninoasa, dar și Petrila, Lonea, Petroșani, toate apele vin aici. Este cea mai mare stație din Valea Jiului. Aici sunt 3 etape: o treaptă mecanică, una biologică și una terțiară, adică valorificăm nămolul. Tot ce înseamnă nămol îl încălzim, fermentează, facem biogaz. Biogazul îl ardem într-un grup de
co-generare și facem curent electric și cu apa de la răcire încălzim stația și laboratorul. Nu consumăm nici curent, nici gaz”, a explicat Gheorghe Crîsnic,
reprezentantul Apa Serv.
Studenții au fost extrem de încântați de procedurile prin care trece tot ce pleacă din locuințele noastre spre canalizare și modul în care apa pleacă din nou, curată spre Jiu, prin Defileul Jiului.
Diana Mitrache