M ina Petrila este a Consiliului Județean Hunedoara. Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor a semnat miercuri actele cu care se angajează să gestioneze de acum încolo tot perimetrul care cândva a fost al minei, singura salvată de la demolare, grație artistului Ion Barbu.

Ansamblul istoric salvat de la demolare la mina Petrila este acum în proprietatea Consiliului Județean Hunedoara, după ce actele au fost semnate în prezența unui notar public.
Președintele Laurențiu Nistor spune că acesta este un pas importanjt și că aici vor fi făcute investiții, așa încât vechea mină să devină un loc pentru cultură, administrație și nicidecum un teren viran însămânțat cu iarbă.
„Semnăm astăzi (miercuri 4 mai) contractul de cumpărare a imobilelor care formează ansamblul istoric Mina Petrila, aflată până acum în proprietatea Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului. (…) Mina Petrila permite și impune, totodată, prin amplasarea, arhiectura istorică și comunitară, finanțarea a două componente principal. Unul este legat de componenta denumită Patrimoniul cultural și turistic și componenta nr 2 este legată de Mediul de afaceri”, a spus Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Laurențiu Nitsor a spus că va scrie proiecte, cu echipa de la Consiliul Județean Hunedoara, pentru că sunt axe de finanțare și a dat asigurări că acest obiectiv a fost cumpărat pentru a deveni util tuturor.
„L-am cumpărat cu scopuri precise, pentru a-i da o destinație cu care orașul Petrila să se mândrească. Sunt câteva componente prin care putem atrage bani. Este vorba de Programul operațional pentru Tranziție Justă. PNRR, programul Național de Redresare și Reziliență este unul dintre principalele programe la care ne-am orientat și, prin PNRR avem șanse foarte mari să atragem bani europeni și, nu în ultimul rând, Programul Operațional Regional, care cuprinde regiunea Vest. Am discutat în cadrul ședinței la ADR Vest și am primit asigurarea celorlalți președinți de consilii județene, că acest obiectiv, mina Petrila, va fi tratat cu cea mai mare seriozitate de către ADR Vest și vom obține bani 100% ”, a conchis Laurențiu Nistor.


Iar primarul de la Petrila a reiterat rolul pe care l-a jucat Ion Barbu, artistul care, mpreună cu cei de la Planeta Petrila, au salvat ansamblul de la demolare.
„În anul 2013, Ion Barbu, cu o echipă de arhitecți din București, au făcut posibil ca azi noi să fim aici și mina Petrila să nu fie demolată. Pentru că, pe proiectul inițial de închidere, era prinsă dărâmarea tuturor clădirilor și aici să rămână doar o zonă verde”, a spus și Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Consiliul Județean Hunedoara a cumpărat clădirile minei Petrila, care nu au fost demolate după închiderea exploatării, cu suma de 1,5 milioane de lei, iar de acum nu rămâne decât să fie căutate proiecte de finanțare.
Cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare. Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache