P eriodic, spațiul public este
intoxicat cu informații și provocări prin care se încearcă creionarea unei realități profund eronate în ceea ce privește „apa meteorică” sau „apa de ploaie” – cum este cunoscută în limbaj comun.

De această dată, propaganda USR, prin postări sponsorizate pe rețelele de socializare, a lansat un așa-zis demers prin care se cere „eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile hunedorenilor”. Înainte de a demonta pas cu pas motivațiile lipsite de logică, bun simț și fundament legislativ ale propagandei plătită de USR, se cuvine să facem câteva clarificări:

E LEGALĂ TAXAREA APEI METEORICE?
Apele meteorice (sau pluviale) provin din precipitațiile atmosferice și ajung în rețeaua de canalizare publică urmând același proces de tratare ca și în cazul apelor uzate menajere.
Aceste operațiuni presupun costuri. Conform art. 3 lit. a) din Legea nr. 241/2006, serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare este definit după cum urmează: „totalitatea activităţilor de
utilitate publică şi de interes economic şi social general efectuate în scopul captării, tratării, transportului, înmagazinării şi
distribuirii apei potabile sau industriale tuturor utilizatorilor de pe teritoriul unei localităţi, respectiv pentru colectarea, transportul, epurarea şi evacuarea apelor uzate, a apelor meteorice şi a apelor de suprafaţă provenite din intravilanul
acesteia”.
CUM SE TAXEAZĂ APA METEORICĂ?
Potrivit alin. (9) al art. 31 din Legea 241/2006, „contractul (încheiat cu
operatorul) va cuprinde şi clauze
referitoare la modalitatea de determinare şi plată a cantităţilor de ape uzate şi
meteorice, după caz.”
În aria de operare a SC ApaProd SA Deva, cantitatea de apă meteorică taxată este stabilită în baza unei formule, conform normativelor în vigoare. În această formulă se ține cont de suprafața declarată de utilizator, cantitatea comunicată de Administrația Națională de Meteorologie și coeficientul de scurgere (în funcție de natura suprafeței).
Spre exemplificare, dacă într-o lună cad precipitații în cantitate de 100 litri/mp, taxarea se va face în funcție de amprenta la sol a imobilului și natura suprafeței (beton, asfalt, dale, zonă verde). În niciun caz nu se facturează întreaga cantitate de apă căzută.
Desigur, aceste lucruri sunt cunoscute de utilizatorii serviciului de canalizare din aria de operare a SC ApaProd SA Deva (persoane fizice și juridice) care au încheiat contracte prin care specifică toate aceste date printr-o declarație de propria răspundere.

CE SPUNE
PROPAGANDA USR?
În mod absolut iresponsabil,
propaganda USR lansează ideea că
„hunedorenii plătesc taxa pe apă de ploaie de două ori”. O mare minciună care are rolul de a intoxica. Clienții operatorului SC Apa Prod SA Deva plătesc taxa prevăzută conform contractului, așa cum am explicat mai sus. Unitățile Administrativ Teritoriale achită facturile aferente DOMENIULUI PUBLIC al localității. Sunt noțiuni distincte pe care, însă, propaganda USR le amestecă intenționat, doar-doar creează confuzie în rândul cetățenilor.
Propaganda USR: „discutăm despre epurarea unor ape neproduse de către cetățeni și care nu sunt afectate de vreo activitate a acestora.” Ca de obicei, „discutați” pe lângă subiect. Da, apa meteorică nu este produsă de cetățeni, ea este produsă de natură, dar ajunsă în
sistemele de canalizare ea este colectată, transportată, tratată, epurată și redată în circuitul pluvial natural. Doamnelor și domnilor de la USR, este evident pentru toată lumea că aceste procese tehnologice implică anumite costuri.
Propaganda USR: dacă ai șapcă, de ce ai, dacă nu ai, de ce nu ai?… De-a lungul vremii, atacurile nejustificate îndreptate împotriva operatorului SC ApaProd SA Deva au îmbrăcat diverse forme, unele violente, altele puerile. Dar niciodată nu au îmbrăcat un asemenea RIDICOL: Operatorul este acuzat că „face profit”. Le cerem „iertare” celor de la USR pentru faptul că SC ApaProd SA Deva înregistrează profit și că, ținând cont și de această realitate, s-a putut semna un contract de finanțare în valoare de 273 de milioane de euro care vizează modernizarea rețelelor de apă și canalizare.
Propaganda USR: „Pentru ca această taxă să fie eliminată din facturile hunedorenilor este necesară convocarea Adunării Generale a Aqua Prest.” Străini de orice logică elementară, cei de la USR fac această afirmație uluitoare deși Adunarea generală a unei asociații de dezvoltare intercomunitară NU POATE SCHIMBA O LEGE în vigoare. Este halucinant modul în care se face o asemenea afirmație, acest lucru demonstrând încă o dată că administrația publică este o mare necunoscută pentru foarte mulți politicieni făcuți peste noapte „lideri de opinie”, direct din maidan.

USR, FĂ-TE CĂ LUCREZI!…
Conducerea Consiliului Județean Hunedoara și a companiei SC ApaProd SA Deva nu se opune eliminării taxei pe apa de ploaie, dar acest lucru se poate face doar prin Lege. Context în care le sugerăm respectuos activiștilor USR, unii ajunși chiar în funcții călduțe în Parlament, să inițieze demersurile necesare pentru modificarea legii în acest sens.
Acesta este singurul demers credibil în vederea eliminării acestei taxe, restul e populism rudimentar.

Biroul de presă
al Consiliului Județean Hunedoara