Proiectul hidrocentralelor din Parcul Național Defileul Jiului merge mai departe, chiar dacă mai multe ONG-uri de mediu au atras atenția că este devastator pentru zonă, iar 33.000 de oameni au semnat petiția „Opriți distrugerea Defileului Jiului”. Și autoritățile din Hunedoara cred că proiectul trebuie să devină funcțional.
Guvernul a pus încă din 2022 în dezbatere publică proiectul de hotărâre care vizează aprobarea amplasamentului și declanşarea procedurilor de expropriere pentru realizarea celor două hidrocentrale.
Ecologiștii susțin că Jiul, în acest defileu, este un element esențial al cadrului natural al României, iar dispariția lui, afectează major biodiversitatea României.
Dar totuși, investiția stă finalizată de ani buni, iar autoritățile hunedorene cer o discuție cu responsabilii din domeniu.
Costel Avram, administrator public al CJH: „Este păcat că o investiție în care statul român a băgat bani, să nu funcționeze. Lucrările sunt undeva la 90% gata. Foarte puțini bani mai trebuie băgați. Vom avea o discuție cu directorul general al Hidroelectrica, să vedem exact care sunt pașii de făcut, pentru ca hidrocentrala să fie funcțională”.
Parlamentul a aprobat modificarea legislației, astfel încât amenajările hidrotehnice din arii protejate să poată fi finalizate, așa că acum cele două hidrocentrale ar putea să dea energie în sistem.
Centrala de la Dumitra era în faza de montare a echipamentelor și în probe pentru punerea în funcțiune, la momentul în care instanța a anulat autorizațiile de construcție, în 2018.
La acest moment ar fi nevoie de noi studii de impact pentru cele două hidrocentrale din Defileul Jiului, Dumitra și Bumbești.
Acumularea Hidroenergetică Livezeni – Bumbești, din Defileul Jiului, se bazează pe două hidrocentrale cu o putere instalată de 65,14 MW, respectiv 259 GWh pe an.
Până acum a fost cheltuită suma de peste 155 de milioane de euro, însă lucrările au fost blocate pe ultima sută de metri în instanţă de organizaţiile de mediu.
Astfel, autorizaţia de construire a fost anulată, pe motiv că hidrocentralele cu aducţiune subterană vor diminua în mod considerabil debitul râului Jiu.
Diana Mitrache