P ericolul contaminării unui cartier întreg persistă la Vulcan, unde o societate în insolvență nu reușește să ducă gunoiul acumulat în ani. Primăria a plătit amenzi usturrătoare, dar gunoiu este tot acolo, deși s-a vorbit despre mutarea lui. Nu a plecat decât o mică parte, că nu mai sunt bani.

Primarul de la Vulcan spune că acțiunea de curățare a gunoiului a fost mai mult o mișcare cu iz politic și că el tot acolo are gunoiul.
„S-au făcut mari valuri că Instituția Prefectului va veni și va rezolva problema, care părea una de maximă urgență. Dar, până la urmă, Pregoterm în insolvență a transportat doar în limita banilor pe care oricum îi avea și care erau pentru transport. S-a dus în jur de un sfert, o treime din cantitate. Urma ca domnul prefect să ia legătura cu Consiliul Județean, cu Comitetul pentru Situații de Urgență și să găsească o formă de finanțare pentru transportarea celorlalte două treimi, având în vedere că firma nu are alte venituri”, a spus
Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Și nimeni nu are banii
necesari. Gunoiul a stat în soare, a mustit toată vara, în timp ce nicio autoritate publică nu poate aloca bani.
„Nu este problema nimănui, decât a lichidatorului ca să găsească soluțiile pentru a duce gunoiul. Oamenii au plătit gunoiului. Lichidatorul trebuie să găsească soluții și banii pe care îi încasează să îi folosească pentru a duce acel gunoi de acolo, de la Vulcan, la CMID Bârcea. Consiliul Județean nu poate da bani. Acolo este o firmă în insolvență și legal, este ca ei să pună bani. Așa cum au găsit un miliard jumate, așa să găsească și în continuare, 150-200 de mii. Nici primăria Vulcan nu poate aloca bani. Este exclus”, a spus Costel Avram, administrator public al Consiliului Județean Hunedoara.
În acel loc, în ultimii ani, au izbucnit cel puțin 5 incendii, iar de fiecare dată, localnicii sunt cei care au avut de suferit.
50.000 de lei a fost amenda pe care Garda de Mediu Hunedoara a dat-o adminis­trației de la Vulcan, pentru că deșeurile din acel depozit au luat foc de mai multe ori.
Dar poluarea rămâne, iar autoritățile locale și județene trebuie să găsească o nouă sursă de finanțare. Altfel, noxele rămân, dată fiind cantitatea mare de gunoi depozitată acolo, pe care plouă și care se usucă, degajânmd în aer agenți poluanți. Și, mai mult ca oricând, există pericolul aprinderii acestora, în orice moment.
Diana Mitrache