P esticidele sunt utilizate pe scară largă pentru combaterea dăunătorilor care afectează sănătatea plantelor reducând randamentul
culturilor. Pesticidele sunt concepute pentru a ucide, a reduce sau a respinge insectele, buruienile, rozătoarele, ciupercile și alte organisme care pot amenința sănătatea publică și economiile naționale.

Cu toate acestea, atunci când sunt utilizați sau depozitați necorespunzător, acești agenți chimici pot dăuna și oamenilor. Intoxicația cu pesticide este o problemă gravă de sănătate care afectează în mod disproporționat copiii, anunță Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
”În perioada 2019-2021 în Registrul Național de Informare Toxicologică (ReTox) al Institutului Național de Sănătate Publică au fost înregistrate 172 cazuri de adulți cu intoxicație acută cu produse pentru protecția plantelor, ponderea cea mai mare – 72,09%- având-o intoxicațiile cu insecticide, urmată de cele cu erbicide (25,58%) și fungicide (2,32%).
În aceeași perioadă au fost înregistrate și 604 cazuri de intoxicație acută cu produse chimice respectiv biocide, detergenți și produse pentru protecția plantelor la grupele de vârstă 0-18 ani. Dintre acestea, 562 cazuri s-au produs pe cale accidentală reprezentând un procent de 93,04% din totalul intoxicațiilor înregistrate, iar 40 dintre aceste cazuri fiind intoxicații accidentale cu produse pentru protecția plantelor”, arată DSP Hunedoara.
Indiferent dacă aveți sau nu copii mici în casă, trebuie să luați mai multe măsuri de precauție pentru a proteja împotriva otrăvirilor sau expunerilor neintenționate cu pesticide.
La ce să fii atent când cumperi pesticide
– ”Alegeți numai pesticide autorizate. Puteți identifica aceste produse după numărul de autorizare de pe etichetă.
– Cumpărați doar cantitatea de produs necesară pentru tratament.
– Evitați cumpărarea
pesticidelor din surse
neautorizate şi nesigure. Pot fi contrafăcute sau falsificate.
Când depozitați un pesticid:
– Nu lăsați niciodată
pesticidele și alte produse
chimice la îndemâna copiilor. Depozitaţi-le într-un dulap încuiat”, arată DSP Hunedoara.

Ce trebuie să știi când
utilizezi un pesticide
”Citiți, înțelegeți și respectați întotdeauna toate instrucțiunile și avertismentele de pe etichetă. Pesticidele trebuie folosite întotdeauna conform etichetei. De exemplu, nu utilizați niciodată un pesticid în interior dacă este destinat numai utilizării în exterior.
Înainte de a aplica pesticide îndepărtați din zonă copiii și jucăriile lor, respectând perioada de re-intrare în zonă imprimată pe eticheta pesticidului.
Țineți copiii departe de zonele tratate în timpul aplicării pesticidelor și până când zonele sunt uscate.
Dacă sunteți întrerupt în timpul aplicării unui pesticid, închideți corespunzător recipientul.
Nu îndepărtați niciodată etichetele originale aplicate pe ambalajul pesticidului.
Nu transferați niciodată pesticidele în alte recipiente. Nu folosiți recipiente pentru alimente sau băutură pentru a depozita pesticide și alte produse chimice.
Dacă ați folosit pesticide, spălați-vă hainele separat de hainele celorlalți membri ai familiei.
Nu puneți niciodată momeli pentru rozătoare sau insecte acolo unde copiii mici le pot găsi și le pot atinge. Asigurați-vă că momeala este depozitată în stații de momeală încuiate, care nu sunt lăsate la îndemâna copiilor.
Utilizați doar cantitatea de
produs necesară pentru tratament.
Nu amestecați niciodată diferite pesticide decât dacă sunteți sfătuit să faceți acest lucru în instrucțiuni.
Învățaţi copiii că „pesticidele sunt otrăvuri” – ceva ce nu ar trebui niciodată să atingă sau să bage în gură”, mai notează DSP Hunedoara.
Monika BACIU