101 sancțiuni date de ITM la unitățile CEH

Inspectorii ITM au verificat unitățile de producere a energiei electrice și cele din industria extractivă, iar la final au găsit nu mai puțin de 101 deficiențe. Au dat și sancțiuni și amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 39.000 de lei.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au controlat 16 angajatori din cele două domenii de activitate. Au constatat un număr total de 104 de;ciențe pentru care s-au dispus măsuri pentru remedierea lor.
În cadrul acestor controale au fost sancționați 13 angajatori, fiind aplicate, așa cum spun inspectorii ITM, un număr total de 101 sancțiuni contravenționale, din care 97 avertismente și 4 amenzi contravenționale în cuantum de 39.000 lei.
Inspectorii de muncă spun că, prin fiecare acțiune de control, se urmărește creșterea gradului de conștientizare atât a angajatorilor, cât și a lucrătorilor și respectarea cu consecvență a prevederilor actelor normative în vigoare din domeniul securității și sănătății în muncă.
Campaniile de verificare au avut loc între 1 și 28 februarie, pentru partea enregtică și timp de o lună de zile, din
27 ianuarie, pentru partea extractivă, respectiv la unitățile miniere.
În cadrul campaniilor de control, inspectorii au verificat modul în care angajatorii asigură condiții adecvate de desfășurare a activității, mai exact
asigurarea echipamentului colectiv și individual de protecție, asigurarea
transportului la și de la locurile de muncă, asigurarea echipamentelor de muncă, asigurarea efectuării în siguranță a lucrărilor de mentenanță a utilajelor, verificarea modului în care serviciile interne de prevenire și protecție își desfășoară activitatea, la modul în care sunt organizate și își îndeplinesc atribuțiile.
Acțiunea a fost motivată și de
evenimentele ce au avut loc în ultima perioadă, respectiv accidentul din Gorj, precum și de creșterea numărului de
accidente de muncă. Asta, pentru că
sunt riscuri semnificative mai ales în industria extractivă, unde cel mai mare pericol este cel de explozie.
Diana Mitrache