D e foarte multe ori ne punem această întrebare. Apa potabilă pe care o avem la robinet vine din mai multe surse de apă brută în Valea Jiului și anume de pe pâraiele Taia, Jieț și lacul de acumulare de la Valea de Pești. Aceste ape nu sunt potabile din punct de vedere sanitar.

Astfel pentru a putea fi eliminate microrganismele care sunt dăunătoare intervin stațiile de tratare a apei din cadrul ApaServ Valea Jiului. Aici după o atentă monitorizare este introdusă o cantitate automată de clor care vine din dozatoare. Aceste cantități de clor sunt administrate prin lege. Despre pașii pe care apa din râuri îi parcurge până la robinet, ne vorbește Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
”Sursele de apă brută din Valea Jiului sunt pâraiele Taia, Jieț și lacul de acumulare de la Valea de Pești. La analiza fizico-chimică a apei și analiza microbiologică a apei, aceasta trebuie să fie potabilă. Dacă vedem că o apă de râu este limpede și nu prezintă semne de turbiditate, la o analiză microbiologică vedem că acea apă nu este potabilă. În apă sunt foarte multe substanțe organice care se dezvoltă cu cât apa este mai stătută. În aceste condiții pentru dezinfectare se folosește clor. Toată rețeaua de apă potabilă de la noi lucrează într-un regim automat iar dozele sunt între 0,3 până la 0,7 miligrame pe litru de apă. Aceste doze sunt date prin lege iar ultimul consumator trebuie să aibă în apa potabilă o cantitate de 0,2 miligrame de clor. Analiza de clor reziduală se face la stațiile de tratare din oră în oră, 24 din 24. Pe lângă analiza de la stația de tratare, mai avem și partea de monitorizare făcută atât de noi cât și de cei de la DSP. La nivelul Văii Jiului sunt undeva la 300 de puncte care sunt monitorizate. Noi avem puncte fixe din care luăm zilnic apă, cum ar fi școli, licee, restaurante pentru că acolo riscul dacă apare ceva în apă este mai mare. Am avut situații în care au venit la noi și au cerut un buletin de analiză și nicio sursă subterană sau din fântâni, nu a fost potabilă. Mai mult decât atât sunt multe zone de deal unde există fântâni care au nitriți și nitrați ceea ce înseamnă că acum mulți ani în zonă au fost grajduri. Acea apă poate fi fiartă până la evaporare iar acei nitriți tot vor rămâne”, a declarat Cristian Ionică directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Reprezentanții societății de apă și canal din Valea Jiului spun că valoarea clorului din apă este constant pentru că acest lucru este făcut în mod automat.
”Valorile clorinării nu pot fi diferite pentru că aparatele lucrează în regim automat și în permanență măsoară clorul residual din apă și dacă sunt modificări atunci automat se fac reglaje. Dacă se întâmplă ceva extraordinar, pe lângă dozarea pe care o face aparatul, din oră în oră colegele noastre iau la plecarea din rezervor, o analiză. Dacă din stație pleacă undeva la 0,7 în funcție de distanța până în rezervorul de înmagazinare, el scade”, a mai precizat sursa citată.
ApaServ Valea Jiului a făcut pe parcursul anilor investiții foarte mari atât în rețelele de distribuție a apei potabile cât și în stațiile de tratare a apei tocmai pentru ca apa care ajunge la robinet să aibă o calitate bună.
Monika BACIU