11Biserica Colt din satul Suseni, un monument istoric cu o spiritualitate aparte dar din pãcate uitatã de autoritãti pentru foarte mult timp. Bisericã din piatrã, ctitorita în secolul al XIV-lea de familia Candestilor, a fost transformatã în grajd de animale în perioada comunistã, ajungând într-o stare de degradare totalã.

Toate aceste lucruri ne sunt povestite pe un glas linistitor  de cãtre un dintre cei care dupã anii revolutiei a renuntat la viatã si la toate ispitele lumesti si s-a dedicat în totalitate lui Dumnezeu.

”Biserica a fost redatã spiritualitãtii din anul 1995, dar biserica este ridicatã în anul 1310 toatã din piatrã de munte fãtuita, boltele tip romanic cu arcada stil gotica, toatã pictatã în culori naturale bizantine cu influenta slavona. De la 1600 si pânã în anul 1995 biserica a fost pãrãsitã. Atunci s-a degradat mai mult, nu a mai avut acoperisul, o portiune de partea nordicã pe unde se intra si partea sudicã.În altar pânã acum stãteau animalele domestice” ne declarã reprezentantul Bisericii Colt.

11-1Acest loc de o spiritualitate iesitã din comun nu a scãpat de problemele cotidiene si anume de cele financiare. Anul acetsa   Mãnãstirea Colt are restante la bugetul de stat de 6.500 de lei, potrivit datelor fãcute publice de Fisc. Acestia au trimis somatii de platã mãnãstirii hunedorene si a dispus impunerea unui sechestru asigurator pe bunurile din patrimoniul ei. Este o tragedie pentru cã s-a putut ajunge în asemenea situatie din cauza lipsei banilor si a nepãsãrii autoritãtilor de la nivel national care nu au sprijinit cu nimic aceasta bisericã si au lãsat sã se ajungã în aceastã situatie. Autoritãtile locale din comunã spun cã fac tot posibilul pentru a ajuta la restaurarea bisericii dar fãrã fonduri aceste lucrãri se vor misca foarte încet.

Este pãcat când vedem cã multe monumente istorice pe care le avem în judetul nostru nu sunt puse în valoare asa cum ar trebui din lipsa banilor care chiar dacã exista nu sunt directionati în acest scop.

Monika BACIU