12Strãinãtatea dezbinã familii si lasã copiii în grija rudelor. Sebastian este un bãiat de 8 ani. El este elev în clasa a II-a la ?coala Generalã Numãrul 7 din Petrosani si nu si-a mai vãzut pãrintii de anul trecut. Copilul a rãmas în grija bunicilor încã de la frageda vârstã de 3 luni. Pãrintii au fost nevoiti sã plece peste hotare în cãutarea unui trai mai bun.

”Este foarte greu pentru cã si eu si sotul avem pensie de boalã, dar ne mai ajutã si ea si copilul. ?i când lucrau aici copilul tot la mine era pentru cã ei plecau dimineata la servici si veneau seara si atunci îl lãsau tot la mine. Nora este în Italia iar fiul meu este la Timisoara pentru cã acolo mai am un bãiat care munceste si la angajat si pe celãlalt acolo de o lunã de zile. Deocamdatã ne descurcam foarte bine pentru cã eu am pensie 500 de lei iar sotul are pensie de 600 de lei si ne descurcãm”, spune Doina Barta, bunica lui Sebastian

Soarta nu a fost de partea pãrintilor lui Sebastian

”Singura lipsa este aceea a pãrintilor dar este obisnuit cu noi pentru cã îl crestem de când avea trei luni. Nu cred si nu cred cã s-ar fi despãrtit dar aici nu aveau unde sã lucreze niciunul”, mai spune bunica bãiatului. Sebastian spune cã îi este dor de pãrintii sãi, însã tot mai bine e cu bunicii. ”Mami este în Italia la lucru si tati este în Timisoara. Nu i-am vãzut de mult timp dar este mai bine cu bunii pentru cã ei m-au crescut de mult timp. Mi-ar plãcea sã vinã înapoi, vorbim la telefon zi de zi. As vrea sã vinã, în vacante mai merg pe la tatii, iar mamii vine în vara acasã”, spune Sebastian, un copil mult prea matur

pentru vârsta sa. Reprezentantii Inspectoratului ?colar recunosc cã este o problemã în ceea ce îi priveste pe copiii lãsati în grija rudelor sau a vecinilor.

”Este o problemã în societatea româneascã nu doar în judetul Hunedoara, în toate scolile din judet existã elevi care au pãrinti plecati în strãinãtate la muncã, fiecare unitate scolarã are o evidentã a cestor elevi si oferã sprijinul necesar în functie de fiecare caz în parte”, spune Maria ?tefãnie, inspector general adjunct, I?J Hunedoara.

Psihologii scolari spun cã din cauzã cã elevii rãmân în grija rudelor sau a altor persoane sunt predispusi la abandonul scolar.

”Abandonul scolar ca principiu are cauze multiple. Se realizeazã o monitorizirae a cazurilor de abandon la nivel de judet. Din punctul meu de vedere ca specialist în domeniu principala cauzã ar fi conditiile materiale lae familiilor, adicã starea familiilor precarã, faptul cã sunt foarte multi elevi care au pãrintii plecati în strãinãtate si sunt lãsati în grija unor rude sau persoane cunoscute fiind nesupravegheati având si alte probleme de comportament pot sã ducã la acest fenomen”, spune Florin Muntean, psiholog scolar. La nivelul judetului Hunedoara mii de copii sunt lãsati în grija rudelor în timp ce pãrintii sunt plecati peste hotare în cãutarea unui trai mai bun.

Monika BACIU