Actualitate

Betivii si drogatii de la volan risca ani grei de puscarie

Propunerea legislativa care prevede pedepsirea cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani a acelor care conduc in stare de ebrietate sau sub efectul drogurilor si produc un accident rutier soldat cu victine a fost adoptata, tacit, de catre senatori. Proiectul va fi trimis la Camera Deputatilor, pentru dezbatere, aceasta fiind camera decizionala.

Pedeapsa este asemanatoare cu cea pentru savarsirea infractiunii de omor cu premeditare, iar tot mai multi romani, care au auzit de acest lucru, se declara incantati.

„Mie mi se pare o lege foarte buna si sper sa treaca si de Camera Deputatilor. Sper sa nu apara voci care sa spuna ca nu este buna sau ca pedeapsa este prea aspra. Omorul sau schilodirea unui om pe viata de catre cineva care s-a urcat baut la volan trebuie pedepsite, chiar si cu 30 de ani. Am permis de 10 ani, dar sunt de acord cu legea asta. Poate asa n-o sa mai intre orice prost in mine, mort de beat, cand eu conduc regulamentar”, spune Adrian Iovan, din Vulcan.

”Initiativa este una foarte buna si evident ca trebuia sa se faca ceva pentru a fi oprit carnagiul de pe soselele Romaniei. In fiecare zi la stiri apare cate o veste cu accidente soldate cu morti.

Pentru cei care se uita la tv astea sunt cazuri si cifre, pentru noi sunt oamenii de langa noi, care au familii, copii care raman fara parinti sau chiar copii care mor. Ceva trebuie facut si eu sper sa se adopte. Ar mai trebui si ca procesele in astfel de cazuri sa dureze mai putin, ca vezi pe cate unul la doi metri sub pamant sau handicapat pe viata, iar betivul sau drogatul care l-a calcat e liber, ca nu este pericol public. Sunt foarte revoltat cand vad asemenea lucruri”, spune si Stefan Rotaru, din Petrosani.

”Sustin din suflet acest proiect de lege. In 2000 fratele meu a fost accidentat grav de un sofer beat, a sta sase luni in spital imobilizat si abia mai merge acum. Cel care l-a accidentat a primit doi ani cu suspendare, in timp ce fratele meu a ramas handicapat, nu a mai putut munci, are trei copii de crescut si numai el stie cum isi duce zilele. Eu i-as inchide pe viata, pentru ca arati ca nu respecti viata umana daca te urci baut la volan”, este de parere si Elena Lazar, din Lupeni.

”Este o lege foarte buna. Credeti ca ar mai trebui pusa intrebarea daca soferul care a accidentat sau omorat alte persoane si-a premeditat fapta? Pai, daca te apuci de baut stiind ca ai venit cu masina, nu inseamna ca ai facut-o constient, cu premeditare? Vrei sa bei? Ia-ti sofer care nu bea sau ramai dracului acasa si bea pana te tavalesti pe jos. Ce facem acum, cautam sa le gasim justificare unor asemenea oameni? Sa le dea si inchisoare pe viata din partea mea”, spune si Nicoleta Mitran, din Vulcan.

”Sunt de acord cu aceasta lege, dar numai daca se aplica in mod egal, pentru toti. Stim atatea cazuri cand copii de bani gata se urca la volan bauti, drogati, fac accidente si nu se intampla nimic.

Pentru ca vine taticul cu dreptul si gata, se rezolva problema, autoritatile inchid ochii si oricum scandalul dureaza doar vreo trei zile, dupa care totul se stinge. Iar daca familia mortului e si saraca, se ajunge la o ”intelegere”, se dau bani grei, iar ala micu isi face in continuare de cap pe sosele mort de beat. Cand o sa vad la puscarie un astfel de copil, voi incepe si eu sa cred ca se mai aplica legile corect in Romania si ca nu-s facute doar pentru prosti”, declara si Roxana Mocanu, din Lupeni.

Anamaria NEDELCOFF