Au bătut, umilit și filmat o fetiță de 11 ani din Hunedoara, dar nu consideră, nici ele, nici familiile lor, că ar trebui consiliate. Vorbim despre două fete de 12 și 13 ani, din Hunedoara, care nici nu răspund legal pentru faptele lor.

Cei de la DGASPC spun că doar fetița agresată va fi consiliată. Imediat după producerea incidentului grav, inspectorii Direcției de Protecție a Copilului Hunedoara au mers inclusiv la audierea fetelor. Nu au reușit, însă, să le convingă că au avut un comportament ce ar necesita consiliere de specialitate. Așa că doar minora de 11 ani va fi consiliată și supravegheată. Pentru că nimeni nu le poate obliga să participe la astfel de ședințe,.„Minora victimă va fi inclusă într-un program de consiliere psihologică. Minorele agresoare refuză categoric serviciile de consiliere psihologică, oferite de către specialiștii DGASPC Hunedoara. Cazul fetițelor rămâne în atenția direcției în vederea oferirii tuturor serviciilor care se impun. Dacă refuză, nu putem să facem nimic în acest sens.  Comportamentele acestea antisociale, cred că ar trebui rezolvate de către un specialist. Dacă ar participa la ședințe de consiliere psihologică, poate ar diminua și chiar înlătura manifestările pe care le au. Până la o școală de reeducare vorbim prea mult, pentru că, în România, nu avem așa ceva ”, declară Cristina Chirilă, reprezentant al DGASPC Hunedoara.

Situația pare incredibilă, iar minorele care au bătut și umilit o alta de 11 ani, nu pot fi trase la răspundere, nu pot ajunge într-un centru de reeducare și nici nu pot fi consiliate. Asta, deși, în mod evident, scenele filmate sunt greu de privit, iar cuvintele adresate victimei, care imploră ajutor, nu pot fi reproduse.

Diana Mitrache