A proape 100 de familii pleacă în perioada următoare din casele în care locuiau la Aninoasa și vor sta în containere. Primele locuințe modulare au sosit încă de joi seara, iar până la final, aici vor ajunge astfel de locuințe pentru toți cei care stau acum în vechile case, aproapedistruse de timp. Nicio casă nu mai este sigură acum, fiind puternic degradată, iar oamenii par a înțelege că este vital. Nu toți, însă.

„Vineri au ajuns alte 20 de containere, pe care le punem, o parte în curtea școlii, din apropierea sediului Primăriei și Poliției, iar restul le amplasăm pe suprafața de la fosta mină Aninoasa. Urmează să mutăm 300 de persoane. Unii vor să se mute, alții, nu, dar au început să vină și să se înscrie. Încă avem echipe pe teren care încearcă să îi convingă să se mute în aceste containere”, spune primarul Nicolae Dunca, din Aninoasa.
Oamenii sunt sceptici și cred că le va fi distrusă toată agoniseala, iar traiul în containere li se pare că le-ar fura identitatea. Însă, primarul este acum obligat de lege să evacueze toți locatarii.
Ministerul Dezvoltării a pregătit un proiect de lege ce vizează toate clădirile cu destinație de locuință, încadrate prin raport de expertiză. Iar expertiza a fost făcută vineri aici.
Potrivit acestei legi, „se interzice organizarea și desfășurarea de activități temporare sau permanente în clădiri care implică aglomerări de persoane”. Proiectul de lege prevede că interdicția a de intra în aceste clădiri va fi menținută până la finalizarea lucrărilor de reabilitare. Și asta speră acum Nicolae Dunca să facă și la Aninoasa. Soluția optimă ar fi reabilitarea, însă, asta o va spune expertul.
„Este o mare pronblemă, pentru că, dacă e lege, atunci trebuie respectată de toată lumea. Dar partea importantă este să vedem ce vom face cu ele, că, dacă refuză să plece, nu le mai putem prelungi contractele de închiriere, cele la curent, apă, ce fac ei? Nu mai au nimic, fără contract de închiriere”
Modulele au inclusiv containere cu băi și bucătării, iar în cele în care vor locui oamenii au paturi și dulapuri, plus aeroterme și, pe toată durata cât vor locui în ele, cheltuielile vor fi achitate de autoritățile locale. Iar echipele ENEL deja au fost acolo pentru a racorda modulele de locuit la energie electrică.
Sunt 97 de familii ce vor pleca, în zilele următoare din casele lor, aceasta fiind una dintre cele mai ample acțiuni de acest tip de la noi din țară. Primarul mai spune că are promisiuni de la Guvern, că va primi bani pentru reabilitare, iar în maxim două luni imobilele ar putea fi bune de locuit.
Diana Mitrache