Z eci de voluntari de la Apele Române din Valea Jiului au curățat, și acum, apele de munte de la noi. De la Câmpul lui Neag, la Petroșani, angajații au devenit voluntari și au intrat în albiile pâraielor, de unde au scos saci de gunoaie. Au găsit de la PET-uri, la doze de aluminiu, perne și găleți, toate aduse de ape din diverse zone.
Ziua 16 septembrie 2023 a fost declarată, în acest an, „Ziua de Curățenie Națională”. Dar cu o zi înainte, un număr de 30 voluntari, din rândul angajaţilor Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu au ajuns să curețe, încă o datăî, pârâul Maleia, din Petroșani. Nu este prima dată, pentru că, în ultimele luni, aici au avut loc mai multe evenimente similare, unele încurajate de ONG-iștii care încearcă să pună în valoare Maleia, pe firul apei.
Ţinând cont de faptul că în perioada de vară, în zona Câmpu lui Neag au existat mai multe puncte de campare, acțiunea de ecologizare şi igienizare a vizat atât malurile Lacului de Acumulare Valea de Pești, cât şi râul Jiul de Vest, în zona prizei Buta și principalii afluenți ai Jiului de Vest din Câmpului Neag. Acțiunea a venit în completarea celei de la Petroșani, iar voluntarii au periat apa, din spatele pieței agroalimentare, spre zona Castelului Ianza, unde în apă erau și rațele sălbatice care cuibăresc la noi.
Au fost alese aceste zone deoarece au un rol foarte important în alimentarea acumularii Valea de Peşti,
acumulare care asigură alimentarea cu apă a sistemului microregional: Uricani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa, Petroşani, în propotție de 95%, Iar Maleia este apa ce traversează centrul municipiului Petroșani.
Diana Mitrache