Spitalul din Vulcan are secție ATI, după 16 ani

Î n ultima zi a săptămânii, la Vulcan a fost inaugurată secția de terapie intensivă, după 16 ani, de când așa ceva nu mai exista aici. Are și personal și de luni va avea și pacienți, cel mai probabil, cei de pe secția de COVID. Este cel mai oportun moment în care se deschide secția de terapie intensivă la Vulcan, un spital cu secție de boli infecțioase, unde sunt și pacienți infectați cu COVID.
De altfel, ei vor fi și primii care vor ajunge aici.
„Cred că nu era un moment mai potrivit să facem recepția acestui compartiment ATI. Sunt atât de mulți oameni care așteaptă cu sufletul la gură, pentru că viața lor depinde de acest lucru”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
„Este o mare realizare a managerului spitalului și a domnului primar. Au reușit să realizeze această investiție și, în prima fază, aceste locuri vor fi ocupate cu pacienții de COVID. Cel mai sigur, de săptămâna viitoare, vor fi ocupate toate 5”, a completat și Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.

„Este extraordinar de necesară și o pregătim demult cu cei de la Vulcan, pentru că avem nevoie de ATI, ca de aer, până la urmă. Situația prin care trecem, cu pandemia care ne-a schimbat viețile, ne face să spunem că orice loc în plus la ATI este important”, a mai spus și Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Sunt 5 paturi, echipate și dotate, care vor monitoriza inclusiv starea de sănătate a celor care stau în ele. „Am creat un spațiu la standarde europene, dotat cu 5 paturi, în saloane individuale, dotate cu tot ce este strict necesar într-un compartiment ATI. Sunt paturi speciale, cu diferite funcții, special pentru ATI, inclusiv pe cea de resuscitare a pacientului”, a precizat dr Adrian Barna, medic specialist ATI. A fost un efort și o muncă de câțiva ani, iar acum, Spitalul din Vulcan are și secție de Anestezie și Terapie Intensivă, lucru care a contat și la clasificarea unității medicale.
„Am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect. Ne-am fi dorit să îl facem funcțional mai repede, dar până la urmă iată că este funcțional și reușim să și internăm pacienți”, a conchis George Bălțatu, directorul Spitalului Municipal Vulcan. Sunt 5 medici care vor face gărzi pe această secție, asistente și îngrijitoare, iar activitatea va fi deschisă de luni.

Diana Mitrache