Rosu si negru / Lopãtarii huilei, „placati” de Piros Security!

Nici un tren cu huilã care traverseazã Valea Jiului nu mai este lãsat la voia întâmplãrii. Dupã ce „haiducii huilei”, sau „lopãtarii” cu mai sunt numiti, au fãcut ravagii si au furat zeci de tone de cãrbune, SNH angajat o firmã specializatã sã pãzeascã garniturile, pânã ce acestea pãrãsesc teritoriul Vãii Jiului.

Înarmati pânã în dinti, asemãnãtori cu scutierii, dar îmbrãcati în rosu. Asa aratã agentii de pazã care au în obiectiv trenurile cu huilã ce merg din Valea Jiului spre Termocentrala Mintia. În zona Coloniei din Vulcan, ori în Statia CFR Iscroni – Aninoasa hotii de cãrbune, foarte bine organizati, au dat atacul în mod repetat, iar pagubele sunt considerabile. Nici mãcar actiune repetate ale politiei si jandarmilor nu i-au pus pe fugã, iar sustragerile sunt mult mai mult decât „furturi de subzistentã”. În consecintã, s-a decis angajarea unei firme de profil care sã pãzeascã pretioasele garnituri, asa încât sã nu mai ajungã dijmuite la beneficiar.

Societatea nationalã a Huilei Petrosani plãteste peste 41.000 de lei pentru paza vagoanelor cu huilã, licitatia fiind câstigatã de o firmã nou intratã pe piata Vãii Jiului, Piros Security Force SRL Arad. Conform contractului, agentii de pazã trebuie sã asigure servicii de investigatie si de sigurantã pe relatiile Sucursala Exploatare de Huilã Vulcan – SPVCJ Vulcan; Mina Paroseni – SPCVJ Vulcan;  SPCVJ. Vulcan – Statia C.F.R. Vulcan si SPCVJ Vulcan – Statia C.F.R. Iscroni.

Paznicii de la Piros Security Arad executã practic servicii de patrulare si protectie a încãrcãturii convoielor de vagoane. Contractul s-a încheiat doar pentru 75 de zile, pentru început, iar valoarea lui este de 41.100 lei, fãrã TVA.

Grup de lucru împotriva lopãtarilor

Prefectura Hunedoara a declansat lupta cu „lopãtarii”, autoritãtile fiind sãtule de numãrul mare al furturilor. S-a înfiintat si un grup de lucru format din reprezentanti ai mai multor instutuitii din judet, pentru prevenirea si reducerea pagubelor produse de hotii din vagoanele de cãrbune, dar prefectul judetului, Sorin Vasilescu, a declarat cã este absolutã nevoie ca trenurile sã fie strict pãzite.

1_1Hotii de cãrbune au primit num ele de “lopãtari” pentru cã utilizeazã sape si lopeti pentru a descãrca huila din vagoanele de marfã. În lipsa unor mãsuri ferme, hotii de cãrbune, care se urcã si din mers în tranuri, pot provoca pagube mari, de zeci de tone de huilã la o singurã „actiune”. Cea mai mare cantitate de huilã sustrasã de „lopãtari” a fost de 110 tone în mai putin de patru ore, în halta Coloniei Iscroni de lângã orasul Aninoasa.

Carmen Cosman

3 comentarii la „Rosu si negru / Lopãtarii huilei, „placati” de Piros Security!

 • 15 aprilie 2013 la 20:08
  Permalink

  Cei mai Tari pana in momentul de fata dintre toti care sunt si care au fost !!! bravo lor!

 • 15 aprilie 2013 la 20:19
  Permalink

  Cei mai smecheri !

 • 15 aprilie 2013 la 20:21
  Permalink

  Cei mai tari pana in momentul de fata !

Comentariile sunt închise.