Un tânãr din municipiul Petrosani care urmeazã cursurile universitare la Timisoara a primit vineri o diplomã de excelentã din partea reprezentantilor de la Agentia de Dezvoltare Vest pentru cã a lansat un proiect ambitios. Este vorba de transformarea Coloniei din municipiul Petrosani într-o zonã atractivã.

”Proiectul se adreseazã comunitãtii din cartierul Colonie din Petrosani si este realizat cu colegii de la Facultatea de Arhitecturã din Timisoara, dar si cu colegi de la Facultatea de Arhitecturã din Bucuresti, pânã la urmã de cãtre studenti, dar si de cãtre cadrele didactice care ne sprijinãsi doresc sã participe alãturi de noi în acest demers.E o poveste mai lungã si afectivã. Ideea e cã e un loc din acest oras defavorizat si necesitã interventie, nu este cel mai defavorizat cartier din oras, dar nu este nici cel mai bun. Este undeva la mijloc si de aceea dacã reusim în acest program pe care îl implementãm putem sã creãm o metodã pe care sã o aplicãm si altor cartiere mai putin defavorizate”, a spus Mihai Danciu – student Facultatea de Arhitecturã Timisoara.

Dacã proiectul va fi dus la bun sfârsit Colonia din municipiul Petrosani va primi cu totul o altã înfãtisare.

”Finalitatea se numeste coeziune socialã în Colonie. Când va fi coeziune socialã va exista si finalitate pentru acest proiect si dupã pãrerea noastrã coeziunea socialã aduce de la sine si bunãstare în cartier. Când cartierul va avea bunãstare atunci se va finaliza acest proiect. Este de foarte mare duratã”, a mai spus tânãrul.

Diploma de excelentã i-a fost decernatã tânãrului de Radu Radoslav, reprezentantul registrului urbanistilor din România pentru Regiunea de Vest, în prezenta oficialitãtilor locale din municipiul Petrosani.

2_1”Face parte din seria de diplome de excelentã pentru initiative private care determinã regenerarea unor comunitãti care pot fi cartiere, orase sau regiuni. Este a noua diplomã în regiunea noastrã, este o diplomã mai aparte pentru cã celelalte au fost date unor anteprenori culturali sau din cei care au învestit, ultima a fost la Festivalul de jazz de la Carana, pentru astfel de evenimente care pot regenera o regiune. În judetul Hunedoara am ales acest caz fiind cã este poate modelul care ar trebui urmat peste tot în România cã salvarea unor comunitãti sã fie de jos în sus, de la initiative private, voluntare, de fapt sunt foarte bune pentru cã la noi în tara încrederea a dispãrut si în acest mediu într-un oras minier încrederea între oameni ar trebui sã functioneze pentru cã fãrã încredere apare fricã si tot felul de alte lucruri rele. Este un premiu dat unei asociatii mici dar care la care participã foarte multe institutii, universitatea de aici, din Timisoara, din Bucuresti, alte asociatii, foarte multi voluntari si este evident cã si autoritãtile locale au un rol foarte important. Este un produs care ar trebui sã se nascã si sã nu moarã niciodatã. Cu coautorul Danciu Mihai am vorbit si preconizeazã cã ar trebui sã se termine în minim cinci ani de zile”, a declarat dr. arhitect Radu Radoslav –reprezentant registrul urbanistilor din România ADRVEST Deocamdatã ideea tânãrului este la stadiul de concept, însã cei din administratia localã de la Petrosani spun cã orice idee este binevenitã pentru a schimba în bine comunitatea din care facem parte.

”Eu sunt convins cã pânã la urmã vom realiza, este foarte importanta partea de arhitecturã si partea de proiectare care de cele mai multe ori costa destul de mult si nu gãsim tot timpul cei mai buni specialisti si eu cred cã initiativa lor este cu atât mai importantã cu cât ei se ocupã exact de aceastã zonã a proiectãrii si integrãri în unitate a unor astfel de lucruri. La aceastã fazã fondurile nu sunt foarte importante, se lucreazã voluntar ceea ce este un lucru normal în lumea civilizatã, iatã cã începem si noi la Petrosani sã facem astfel de lucruri”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Deocamdatã existã acest concept, vom vedea pe viitor cu ce idei vin ei, noi avem o viziune a noastrã a administratiei locale, mã gefer l azona unde va fi construitã

bisericã si ce putem face în xona adiacentã.

Cartierul Colonie a reprezentat timp de peste un secol adãpostul familiilor de mineri

colonizati din imperiul Austro-ungar. Colonia suferã de problemele de accesibilitate si segregare spatialã si socialã ceea ce determinã un nivel de trai scãzut. Tânãrul le-a

explicat celor prezenti cum vede el aceastã dezvoltare a Coloniei din municipiul Petrosani.

Monika BACIU