Peste 600 de oameni din toată Valea Jiului s-au adunat vineri dimineață în fața primăriei din Petroșani, acolo unde a avut loc Bursa generală a locurilor de muncă. Au fost și elevi și bătrâni și beneficiari ai venitului minim garantat, toți chemați din diverse motive să își găsească un job.

„Cred că nu găsesc de lucru, că îmi caut un loc de muncă de 10 ani. Eu sunt pe ajutor social. Dacă nu vin, îmi taie ajutorul social”, a spus unul dintre cei care așteptau vineri dimineață să intre în sediul în care se ținea bursa.
„Și anul trecut tot așa ne-a făcut. Ne-au chemat și nu ne-am găsit de lucru. De ce? Că la anii noștri, la 58 de ani cine mă mai angajează? Nu ne ia niciun patron și intreprinderi de stat nu mai avem”, l-a completat un alt bărbat.
„Nu știu de ce am venit, dar m-au chemat aici, doamnă. M-au chemat să lucrez. Dar pot eu să lucrez la 57 de ani? Eu îs bolnavă cu picioarele și abia merg, mai fac ce pot și eu. Nu știu. M-o adus aici. Aici e tineret mai mult”, a spus și o femeie.
Peste 600 de oameni au venit la bursă din toată Valea Jiului. Spațiul din fața primăriei Petroșani a devenit neîncăpător, iar angajatorii căutau de la meseriași, la croitori, de la contabili, la gropari, pentru că nici oameni care să sape gropi în cimitir nu mai sunt.
„Caut un economist, chiar dacă unul absolvent. Vreau un om bine pregătit, care să facă față cerințelor noastre”, a spus un angajator.
„Vreau un lucrător comercial. Caut băieți pentru domeniul comerțului. Sper să găsesc”, a adăugat un angajator.
„Suntem o fabrică de confecții și căutăm oameni specializați pentru confecții, pentru Italia. Mă interesează să aibă experiență”, a adăugat un alt angajator ajuns la bursă ca să găsească oamenii potriviți.
„Ce caut? Săpători manual. Sunt oameni care sapă gropi. Am firmă de pompe funebre. Nu toți vor să lucreze”, a fost cea mai șocantă ofertă de la bursă, dar la care nu s-au prea înghesuit bărbații.
Dar la bursa aceasta au fost invitați și absolvenții de liceu și, pe lângă reprezentanții Jandarmeriei care caută să angajeze personal, am găsit și liceele care oferă cursuri post-liceale.
„Colegiul nostru a venit aici ca să ne prezentăm oferta educațională și să îi așteptăm cu drag pe cei care sunt deja adulți, dar vin pentru un curs post-liceal”, a precizat Ramona Ința, director Colegiul Economic Hermes.
„Dorim și noi să ne prezentăm oferta, atât pentru cei care vin să își caute un job, fiindcă avem foarte multe calificări pentru învățământul seral și post-liceal și școlile de maiștri și, poate, așa își găsesc mai ușor un loc de muncă”, a adăugat și Gheorghița Obogeanu, director adjunct Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroșani.
Iar acțiunea chiar a fost benefică pentru parteneriatele pe care liceele le-au încheiat, mai ales pentru practica pe care o fac elevii.
„Ceea ce m-a bucurat pe mine a fost că am găsit aici locul prielnic de întâlnire între unitățile de învățământ, respectiv, formatorii și operatorii economici, respectiv angajatorii”, a precizat Dana Luiza Cioară, inspector pentru învățământul profesional și tehnic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Bursa, însă, a avut succes pentru unii dintre șomeri, iar asta o spun cei de la Agenția locală de ocupare a forței de muncă.
„Au fost mulți participanți. Faptul că nu am mai organizat burse de mult timp, s-a văzut. Până la urmă am avut 32 de angajatori, am oferit 149 de locuri de muncă. 146 de persoane sunt selectate, iar angajări care par să fie confirmate sunt 35. Așteptăm să confirme”, a conchis Judith Babțan, șefa ALOFM Petroșani.
A fost prima bursă a locurilor de muncă după anii de pandemie, iar la Petroșani au ajuns oameni în căutarea unui loc de muncă din toate orașele Văii Jiului.
Diana Mitrache