A cum un deceniu s-a pensionat din minerit și, de atunci, cu o bicicletă mereu updatată, cu câteva aparate video, de diverse mărimi și mult curaj, a străbătut mii de kilometri, prin defileele create de apele de munte de la noi și a întâlnit zeci de crescători de animale.

I-a filmat și de un an de zile a devenit un adevărat influencer, adică are un canal de you tube, extrem de apreciat și cu filmări din diverse momente ale vieții ciobanilor și a momârlanilor de la noi. Vorbim, desigur, despre Vasile Laurențiu Sorin.
Numele lui este deja cunoscut de toți, fie ei crescători de oi, de vaci angus, sau alte animale sau păsări de la noi. Merge cu bicicleta de 10 ani prin defileul Jiețului, iar pentru unii dintre crescătorii de turme de aici e singurul om care le aduce vești din oraș.
Iar acum, împărtășește cu oamenii de peste tot din lume bucuriile regăsirii din natură și obiceiurile de la noi. Canalul său de You Tube are peste 7 mii de abonați și sute de mii de vizualizări, are fiecare dintre postările lui. „De 10 ani de când m-ați găsit cu bicicleta, fac filmări cu oamenii și locurile de aici. De anul trecut, am urcat, cum să spun mai bine, un nivel, pentru că am acum și un canal de you-tube, unde promovez Valea Jiului, obiceiurile tradițiile și ocupația momârlanilor noștri. Pot spune că sunt mândru că îi promovez, pentru că chiar au animale frumoase și pasiune pentru creșterea oilor”, spune Vasile Laurențiu Sorin, minerul vlogger.
Face zilnic peste 15 km cu bicicleta ori pe jos și surprinde viața oamenilor care l-au primit cu drag în gospodăriile lor. Momârlanii sunt gata să le împărtășească tuturor obiceiurile și viața la munte.
„Am peste 7.200 de abonați și ei sunt din toată lumea. Am și din America și din Germania și unii sunt români plecați, dar am și de alte naționalități, care îmi scriu în engleză. Îi interesează munca brută a oamenilor de aici. Ei văd cum aduc momârlanii fânul cu târșul. Sunt condiții grele iarna, iar momârlanii pun două crenguțe legate de cal și așa trag fânul. Nu alt mijloc de transport aici, că e munte, teren accidentat și, în plus, eu fac asta doar din plăcere și pentru a mă plimba cu bicicleta”, mai spune fostul miner.
Și, când pleacă cu
bicicleta, nimic nu îi scapă. Asta, pentru că are mereu o cameră funcțională. Și, de 10 ani, aproape că a devenit cel mai fidel vizitator al unei turme de capre negre. „Suntem la intrare în Cheile Jiețului. Aici sunt animalele mele de suflet, caprele negre, pe care le văd, săptămânal, de 3 sau 4 ori. Am o cameră video cu zoom foarte
mare. Am un Go-Pro
pentru traseele pe care le fac și e amplasată pe cadrul bicicletei, iar un alt aparat mai mic îl port la gât”, afirmă domnul Vasile Laurențiu Sorin.
Omul este unul dintre puținii mineri care a găsit, după pensie, un refugiu și, după ce a muncit zeci de ani sub pământ, acum ne arată tuturor natura de la suprafață. A învățat să monteze imagini, să editeze filmările și să fie el însuși personaj în reportajele sale, așa că nu ezitați să îl urmăriți, dacă vreți să știți care este viața momârlanilor în acest secol.
Îl găsiți aici: https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2aKrmXoksPCgsMTqw2aPz–JZzCxv_d67LeYDfp4Dd8sikyGzEHtNmhU8&v=DvtupjVVuYc&feature=youtu.be

Diana Mitrache