De 22 de ani, de când a fost construit schitul de la Straja, salvamontiștii aduc apă din 7 izvoare și o sfințesc. Apoi o împart turiștilor și localnicilor, care vin la munte special pentru această zi. La fel e și acum.
Echipa Salvamont de la Straja se pregătea, încă de marți, pentru Bobotează. Salvatorii știu drumul până la izvoarele din creierii munților și echipele au fost stabilite, pentru că, de Bobotează, la prima oră a dimineții, toți pleacă spre locul din care vor umple bidoanele.
„Încă din dimineața zilei de miercuri am stabilit care sunt cele 7 echipe care vor pleca în dimineața de Bobotează la cele 7 izvoare. Este un obicei pe care noi îl respectăm și aducem apa pură de la câțiva kilometri distanță. De acolo o transportăm cum putem, în fiecare an, în funcție de cum e vremea, și apoi părintele de la schit o va sfinți și o va împărți credincioșilor care vin. Toți participăm la slujbă și toți luăm apă”, a spus George Resiga, șeful Salvamont Straja.
Totul a început acum mai bine de două decenii, când Emil Părău a decis să construiască schitul la care slujește acum părintele Dimitrie Ivașco, starețul. „Sunt 22 de ani de când avem schitul și de când păstrăm tradiția. Vin mereu turiștii la slujbă, dar și localnicii, care spun că la noi, la schit este cea mai frumoasă slujbă. Va fi la fel și acum”, a spus Emil Părău, ctitorul schitului Straja.
Boboteaza din Straja a devenit un eveniment de care oricine știe și, mai ales turiștii, sunt extrem de încântați să ia parte la slujbă.
Pe 6 ianuarie prăznuim Botezul Domnului, obicei cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează. Botezul Mântuitorului în Iordan, marchează practic momentul în care Hristos a fost botezat, iar cerurile
s-au deschis, iar Sfantul Ioan Gură de Aur a spus: „Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.
Diana Mitrache