Momârlanii aduc apă de izvor pentru Boboteaza de la Taia

Aproape 400 de litri de apă de izvor au ajuns la biserica din Taia, pentru Bobotează. Enoriașii au dus bidoane cu apă din Cheile Jiețului, locul din care iau apa de izvor, de cel puțin 5 ani. Asta pentru că, spun cei pe care
i-am găsit la izvor, apa de munte este mult mai bună pentru a fi sfințită acum.

Boboteaza, sărbătoarea de sfințire a apelor și de curățare a păcatelor, atrage sute de oameni în fiecare lăcaș de cult, iar apa este adusă din diverse izvoare. Cei de la Biserica din Taia au mers până în cheile Jiețului, acolo unde i-am găsit și noi în timp ce încărcau bidoanele în mașini.
„Pregătim acum apa pentru Bobotează, la
biserica din Taia. Luăm de aici că e apă de izvor pură. Cu ani în urmă, am sfințit apa de la robinet, cu Clor, dar asta e apă pură și stă și mai mult fără să își schimbe gustul”, a spus Eremia Jurj, membru în consiliul parohial, unul dintre cei care a venit pe Jieț să aducă apă. „E pură că e de la munte, naturală și nu trece prin filtre, cum e apa normală. Facem acum 5 ani, de când
suntem toți în consiliul parohial al bisericii de la Taia și de când aducem apa de aici. Era un izvor și pe Taia, dar nu are așa debit bun și atunci venim aici. Izvorul ăsta vine din munte și noi avem încredere în apa asta”, l-a completat și Traian Danciu, un alt membru în consiliul parohial.
Așa că, fiecare dintre ei a făcut un drum de câțiva kilometri, până în Cheile Jiețului, ca să aducă apă, pentru a fi sfințită, iar acum ne explică și la ce va fi bună, după ce va fi sfințită la slujba de Bobotează.
„Este foarte bună și la boli și pentru izgonirea Diavolului și noi credem în puterea și proprietățile ei. Dar trebuie să o bem cu încredere, că dacă nu, degeaba. Să avem credință în Dumnezeu”, a spus Ion Preian.
Toate bisericile din Valea Jiului vor avea o slujbă de Bobotează, iar localnicii, momârlanii cum își spun ei, au datinile lor, apa fiind un element extrem de
important în timpul
acestor ritualuri. Cu apa de izvor sfințită vor uda casa, pomii, vor da să bea vitelor și o vor păstra și pentru zilele în care nu se simt bine.
Diana Mitrache