P reședintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, solicită finalizarea lucrărilor de execuție a barajului de la Mihăileni, situat pe râul Crișul Alb. A cerut asta ministrului de resort Barna Tanczos și premierului României, pentru că ar fi o serie de avantaje de care oamenii de acolo ar putea să beneficieze. Vorbim despre o lucrare începută de Ceaușescu și niciodată finalizată.

Laurențiu Nistor spune că barajul ar fi util în vederea valorificării potențialului hidroenergetic al râului, dar și pentru atenuarea riscurilor de inundații pe un sector important din județele Hunedoara și Arad
În acest context, oficialii județeni au transmis un document primului-minis­tru al României, Nicolae Ionel Ciucă, referitor la situația lucrărilor. „Spun și acum că, dacă barajul de la Mihăileni era terminat aveam șanse mari. O dată, dacă sunt inundații, noi puteam să controlăm apa care vine puternic pe Criș, să nu inunde. Iar a doua variantă ce ne ajuta este cea din situația actuală, cu secetă mare în toată țara, noi am fi avut posibilitatea de a iriga zona și oamenii nu mai aveau de suferit. Sper ac Guvernul și Premierul să înțeleagă acest lucru. Asta, pentru că, dacă înainte de 89, barajul era făcut în proproție de 85%, toate guvernele care s-au perindat după, nu au fost capabile să o termine, iar în 2022 și nu vedem luminița de la capătul tunelului”, a spus Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara.
Obiectivele realizării acestei investiții constau în asigurarea necesarului de apă pentru populație și pentru zona industrială, producerea de energie electrică și apărarea împotriva inundațiilor pentru un sector întins al râului Crișului Alb, respectiv Mihăileni-Gurahonț.
Acest obiectiv ar putea îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, ar respecta standardele de mediu, dar ar duce și la implementarea unei infrastructuri adecvată de prevenire a riscurilor naturale, contribuind esențial la îndeplinirea angajamentelor României față de Uniunea Europeană.
Diana Mitrache