Izvoare secate, apă puțină, dar nu sunt restricții

S eceta a pus mari probleme celor de la Apa Serv, după ce mai multe aducțiuni nu mai au deloc apă din cauza secetei fără precedent. Așa
că, pentru a nu întrerupe alimentarea cu apă a populației din Valea Jiului s-a recurs la redirecționarea pe captările care încă au debite bune.

„Pe partea de est avem niște case care au o sursă de alimentare cu apă individuală. Este vorba despre cei care stau în zona Răscoala. Dar acele 30 – 40 de case, când nu au apă suficientă, printr-un program la înțelegere cu ei, atunci când fac sesizări la dispecerat, suplimentăm rezervorul de la captarea Răscoala, așa încât toți cei din Răscoala să aibă apă”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Izvoarele subterane sunt și ele secate, sau au debite mici, așa că și aici s-a recurs la metode specifice, pentru a asigura debitul necesar și în zona de vest a Văii Jiului. „Pe partea de vest, captările subterane ne fac probleme, că apa are un debit foarte mic, aproape zero. Dar și aici ele sunt interconectate ca noi să asigurăm alimentarea. Adică, în momentul de față, la Vulcan, unde la captarea Morișoara nu mai este apă deloc, populația nu simte, pentru că am suplimentat din Valea de Pești. La fel și la captarea Lazărul, unde debitul e foarte mic, ori la Crividia, unde suplimentăm cu apă din Valea de Pești. La Crividia avem noroc că încep să fie finalizate rețelele noi și atunci chiar dacă sursa nu va mai avea apă deloc, dăm apă din Valea de Pești”, a mai adăugat Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului. Avem apă la robinet, dar trebuie să o folosim rațional, este îndemnul celor care acum caută soluții de moment.
„Fac un apel să folosim apa în mod rațional, ca să nu avem risipă, pentru că nu știm ce ne așteaptă. Avem siguranță pe termen scurt și mediu, dar mai mult nu. La noi chiar sunt situații în care ne punem probleme ce să facem când apare câte o spărtură mică. Să o lăsăm până mai apar sau să oprim apa și să gestionăm foarte bine cantitatea de apă care se pierde? Am avut reclamații că nu am făcut nimic. Dar, odată cu oprirea, golirea și reumplerea rețelei, să nu afectăm alimentarea cu apă a populației”, a conchis managerul Cristian Ionică.
Diana Mitrache