Adrian Negoitã, un elev pasionat de informaticã si un bun manager de echipã va reprezenta Valea Jiului, Colegiul Tehnic Constantin Brâncusi din Petrila si, de fapt, România la cel mai mare concurs de roboticã din lume.  Este cel a cãrui activitate a fost atent monitorizatã de organizatorii Campionatului National BRD FIRST Tech Challenge Romania si îl vom vedea la Detroid. Acolo sperã sã impresioneze cu ambitia lui de a reusi.
„Eu voi reprezenta echipa Wafi, Petrila si chiar România la Campionatul Mondial de Roboticã din Detroid, SUA, mai exact Michigan. Voi participa, alãturi de alte 3 echipe, care s-au calificat pe cele mai bune locuri, cu  ajutorul roboteilor, care au fost extraordinari si încã trei membri care au câstigat. Acestia au fost recunoscuti de cãtre fondatorul competitiei, în cadrul editiei de la Bucuresti, ca fiind un  exemplu de lideri ai echipei.  Mã gândesc cã, probabil, o sã impresionez cu motto-ul meu care este: Nimic nu este imposibil, trebuie doar sã vrei”, a spus Adrian Vasile Negoitã.
Adrian, însã, a mers la Bucuresti, alãturi de echipa Wafi, copiii care recunosc cã vin în timpul liber si cautã sã lucreze la acest robot. Au lãsat totul deoparte si, uneori, în clasa în care stau, trece si noaptea, fãrã ca ei sã simtã asta. Si toti spun cã la  urmãtoarea editie vor sã plece toti în SUA. Dar reteta cu care au ajuns aici este una uluitor de interesantã.
„Eu am învãtat programare de pe internet, cu sfaturile unui youtouber pe care îl admir si îl respect. Se numeste Cristian Dascãlu, românul care a refuzat Google si mi se pare un super-om. Asa am reusit sã învãt programare, chiar cu aceiasi pasi pe care i-a fãcut si el”, a mai spus Adrian.  Scoala nu i-a pregãtit exclusiv pentru asta, dar cei din Petrila stiu ce au de fãcut. Au ajuns în top si nu se vor opri aici. „Este o muncã  titanicã, pentru cã prevede mult mai multe aspecte si nu este numai crearea unui robot. Totul tine si de cum  se prezintã, cum stiu sã  interpreteze ceea ce fac, cum fac un caiet tehnic si cuprinde cunostinte din toate materiile studiate la scoalã”, a precizat Nicoleta Cîndea, profesor coordonator.
Au muncit la acest robot si în ajutorul lor a venit si un fost elev al acestui liceu, care acum urmeazã deja o cursuri universitare în domeniu.
„Sunt mentorul lor tehnic. I-am sprijinit când au avut probleme si, cel mai important este acum cã fac  o echipã minunatã, s-au descurcat foarte bine si au reusit sã ajungã la o performantã la care nu ne asteptam”, i-a completat Alexandru Gogea,  mentor tehnic.  La finalul celor trei zile în care peste 1500 de elevi din întreaga tarã s-au luptat pentru a convinge juriul cã au o echipã si un robot gata sã facã performantã la Campionatul Mondial  FIRST Tech Challenge din Detroit, cele mai bune echipe au fost desemnate: RobotX HD, echipa Colegiului National de Informaticã „Traian Lalescu”, din Hunedoar, WattsUp, echipa Colegiului National „Dinicu Golescu”, din Câmpulung Muscel, XEO, echipa Colegiului National „Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia ;si Quantum Robotics, echipa Liceului Teoretic International de Informaticã Bucuresti. Din Petrila, însã, pleacã la Detroid Adrian Negoitã si aceasta este una dintre cele mai mari oportunitãti ale întregii echipe.
Diana Mitrache