P rimele 10 autobuze pentru Linia verde de transport din Valea Jiului sosesc în zâteva zile. Dar abia acum vor începe lucrările pentru amenajarea garajului și a drmului spre acesta. Oficialii, însă, spun că sunt în grafic.

De săptămâna viitoare încep lucrările în Colonia de Jos a municipiului Vulcan. Asta spun oficialii de la Consiliul Județean Hunedoara, dar și cei de la Vulcan.
„Se va emite autorizația de demolare și organizare de șantier de miercuri, săptămâna viitoare. Suntem în linie dreaptă și credem cu tărie că ne vor încadra în timpul necesar. Dacă nu, există marja de eroare și putem termina anul viitor”, declară Costel Avram, administrator public al CJ Hunedoara.
Linia verde ar trebui, oficial, să fie gata la finele acestui an. Asta va aduce la Vulcan și îmbunătățirea infrastructurii, pentru că strîzile vor fi reabilitate, în zona pe care vor circula acestea spre garaj.
„Vor începe lucrările, atât la infrastructură, cât și la aprovizionarea cu autobuze. La Vulcan va fi garajul și alimentarea acetor autobuze, în Colonia de jos. Se va reabilita și drumul care coboară către garaj. La fel cum va fi reabilitată șoseaua de centură, strada Nicolae Titulescu, care urmează să fie reabilitată. Acesta este și motivul pentru care oamenii au fost nevoiți atât de mult timp să circule pe acest drum impropriu, dar acum, din această lună, pornesc lucrările de asfaltare”, spune Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Dacă nu sunt gata lucrările și vin autobuzele, iar temperaturile pot să scadă, atunci, autoritățile județene au găsit unde vor duce mașinile.
„Garajul acela este pentru ca autobuzele să funcționeze pe timpul iernii. Ele trebuie să stea la o temperatură de minim 5 C. Autobuzele vor veni, important este să vină și, în paralel, se va lucra la garaj. Avem, dacă nu, două locații, la mina Petrila sau stația de la Dănuțoni, unde putem să le punem o lună, două, până ce garajul va fi gata și apoi vor fi duse la Vulcan, la garaj, când va fi gata”, mai spune Costel Avram
Proiectul Green Line intră într-o nouă etapă și la Deva, la sediul Consiliului Județean Hunedoara, a fost semnat contractul cu firma din Turcia care va aduce aici autobuzele.
Fiecare oraș al Văii Jiului va avea stații de călători, stații de încărcare rapidă și la Vulcan va fi depoul de autobuze, în zona Coloniei de Jos.
Pe lângă cele 26 de autobuze electrice, vor fi 4 stații de încărcare rapidă, 10 stații de încărcare lentă, două stații de încărcare rapidă autovehicule. Vor mai fi 20 de stații de stații de încărcare lentă pentru autobuze, iar în total, valoarea licitației pentru autobuze, este de aproximativ 67 de milioane de lei cu TVA inclus.
Odată intrată în funcțiune, linia de transport cu cele 26 de autobuze electrice, va crea în Valea Jiului aproximativ 100 de locuri de muncă și, totodată, o alternativă la monopolul pe care acum îl au câteva firme particulare care fac transport cu microbuze.
Diana Mitrache