Sociolog, jurnalist, profesor universitar, politician și om care a locuit în Valea Jiului, Vasile Dîncu a fost răsplătit de comunitatea de la noi. A primit, în cadrul unei ceremonii comune, titlul de Doctor Honoris Causa, conferit de Universitatea din Petroșani și de Cetățean de onoare al municipiului Petroșani, titlu conferit de primăria și Consiliul Local din Petroșani.

A fost jurnalist și profesor la Petroșani și, mai apoi a dus ceea a trăit aici cu el în lume. Le-a spus tuturor că al doilea loc în care s-a născut este Petroșaniul, așa că, într-o ceremonie comună, i-au fost decernate cele două titluri, de Cetățean de Onoare și de Doctor Honoris Causa.
„Este un lucru cu care nu m-am mai întâlnit. Mai sunt Doctor Honoris Causa la mai multe universități, dar niciodată nu s-a potrivit ceva ce e simbolic, acela că se demonstrează că universitatea este inima unei comunități. Această conjunctură și conjuncție între cele două titluri arată că universitatea este importantă pentru comunitatea Văii Jiului și primăria și consiliul local prețuiesc universitatea ca fiind miezul comunității. Este un semn pentru viitor”, declară profesorul univ dr Vasile Dîncu, sociolog.
La Universitatea din Petroșani, acolo unde a avut loc ceremonia, titlul de Cetățean de onoare i-a fost acordat de primarul Tiberiu Iacob Ridzi
„Am avut ocazia, onoarea și bucuria să înmânez titlul de Cetățean de onoare domnului profesor univ dr Vasile Dîncu, domnului ministru, o personalitate marcantă a României post decembriste, un om cu o experiență și expertiză imensă în ce privește sociologia, filozofia, administrația, politica. A fost marcat în cariera dumnealui de ceea ce a găsit în Valea Jiului, de lucruri care numia aici pot fi întâlnite, de această solidaritate extraordinară a minerilor, ceea ce înseamnă dârzenia și mândria unei categorii sociale care a făcut din această meserie de miner o icoană”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani Universitatea din Petroșani i-a conferit profesorului Vasile Dîncu titlul de Doctor Honoris Causa, făcându-l astfel mesager al Văii Jiului.
„Suntem onorați, ca instituție și eu, ca președinte al Consiliului de Administrație, care l-am propus pe domnul profesor universitar dr Vasile Dîncu să fie membru al comunității noastre academice, pentru că, într-adevăr, este legat de Valea Jiului, de universitatea noastră și printre puținii oameni politici și profesori care a sprijinit o serie de demersuri de internaționalizare a universității și când a fost pentru prima dată vicepremier a venit al Petroșani și a spus că aici vom crea un hob pentru scrierea de proiecte europene, ca să atragem fonduri pentru Valea Jiului”, afirmă prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani
La ceremonie a fost și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
„Cred că ceea ce s-a întâmplat azi, la universitate, este un lucru deosebit, este o recunoaștere a ceea ce a făcut profesorul Vasile Dîncu pentru întreg județul Hunedoara”, a conchis Laurențiu Nistor.

Diana Mitrache