Un proiect aflat pe masa Guvernului risca sa transforme Valea Jiului in desert economic

Semnal de alarma!

Un material aparut in saptamanalul “Pagina Intaia” sub semnatura lui Tiberiu Szabo scoate la iveala un protocol semnat de  Ministerul Economiei si Federatia Nationala Mine Energie, federatie din care face parte si sindicatul Muntele, protocol care acum este in faza de proiect dar care daca se pune in aplicare va atrage falimentul Vaii Jiului. Cu acceptul colegilor de la saptamanalul “Pagina Intaia” prezentam integral articolul pentru a atrage un semnal de alarma si a arata, inca o data, cam care sunt jocurile si interesele unor sindicate care in Valea Jiului una le spun oamenilor, dar in realitate situatia este alta.

Marius MITRACHE

Procesul de restructurare a Sistemului Energetic National este unul foarte dificil pentru administratia centrala si pentru actorii din sistem. Fiecare companie vrea sa-si asigure un viitor prosper, eventual in dauna altor companii.

Economia din Valea Jiului ar putea intra in faliment daca prevederile unui protocol dintre Ministerul Economiei si Federatia Nationala Mine Energie, aflat in stadiul de proiect, vor fi puse in aplicare, au declarat pentru ”Pagina Intai” surse din industrie.

Protocolul se afla in stadiul de propunere, cele doua parti urmand a-si numi reprezentanti intr-o comisie de negociere. Elementul care ar putea duce la o explozie sociala in judetul Hunedoara este propunerea ca pretul pe care electrocentralele din Paroseni si Deva urmeaza sa il achite pentru huila din Valea Jiului sa fie de 85 de lei pe gigacalorie. In prezent, pretul platit pentru carbunele produs de Compania Nationala a Huilei este de 65 de lei pe gigacalorie. La acest pret, cele doua electrocentrale ies pe piata cu un pret al energiei electrice de 290 lei/MWh. Pretul combustibilului reprezinta 75% din costul unui MWh. Unei cresteri cu 5 lei a gigacaloriei ii corespunde o crestere cu 15 lei/MWh. Astfel, propunerea ca pretul carbunelui sa fie de 85 lei/gigacalorie ar duce la un pret de 350 lei/MWh, ceea ce ar insemna iesirea de pe piata a celor doua electrocentrale si inchiderea tuturor minelor, pentru ca nu vor mai avea comenzi. Electrocentralele din Deva si Paroseni sunt singurele care functioneaza pe huila cu o putere calorifica de 3.500 kcal/kg.

”Speram ca Ministerul sa nu ia decizii care sa conduca la inchiderea Vaii Jiului. Orice crestere de pret la combustibil ar conduce implicit la cresterea pretului pentru 1 MW produs”, a declarat reprezentantul unui sindicat din Valea Jiului.

Sub aceeasi palarie

Cele doua electrocentrale si Compania Nationala a Huilei (CNH) functioneaza in proprietatea si sub coordonarea Ministerului Economiei (MECMA). Din toamna, electrocentralele si minele viabile din CNH urmeaza sa se uneasca intr-o singura societate, care se va numi Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Minele Petrila, Paroseni si Uricani vor fi trecute intr-o companie separata, sub MECMA, si vor fi inchise pana in 2018, daca nu vor fi cumparate de alti investitori.

Minele considerate viabile, care vor face parte din viitorul gigant industrial, sunt Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni. Complexul Energetic Hunedoara va functiona pe acelasi principiu al integrarii care a dus la proiectul de infiintare a Complexului Energetic Oltenia. Aceasta societate este formata prin fuzionarea Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Rovinari, Complexului Energetic Craiova si Societatii Nationale a Lignitului Oltenia. Saptamana trecuta a aparut insa o modificare de strategie a Guvernului Ponta, care nu va scoate la privatizare in acest an pachete minoritare din cele doua societati, in discordanta cu planurile initiale convenite cu Fondul Monetar International.

In afara de acest element, proiectul de protocol mai contine cateva subpuncte de interes maxim:

 • Constituirea unei comisii formate din oficiali ai MECMA, patronate din minerit / energie si sindicate, pentru elaborarea unei strategii privind crearea de noi locuri de munca in exploatarea resurselor miniere si energiei regenerabile
 • Privatizarea unor pachete de 15-20% din CEO si CEH, statul roman va ramane actionar majoritar
 • Facilitarea procedurii de expropriere pentru exploatarea lignitului
 • Continuarea activitatii la Cuprumin SA Abrud printr-o asociere in participatiune intre Asociatia Salariatilor si stat
 • Cresterea salariilor in ritm cu inflatia, participarea salariatilor la profitul unitatii in limita a 10% si vanzarea a 10% din actiuni catre salariati
 • Includerea in CEH si a celor trei mine de huila care sunt considerate acum neviabile
 • Demararea unui studiu de fezabilitate pentru producerea energiei electrice si termice pe combustibil gazos la EC Electrocentrale Deva SA si studierea posibilitatii de a include in CEH cele doua hidrocentrale din Judetul Hunedoara
 • Construirea unui nou grup energetic de minimum 250 MW la SC Electrocentrale Paroseni
 • Crearea unui parc industrial in orasul Uricani, care sa preia toate activitatile de suprafata ale exploatarilor miniere – ateliere electromecanice, depozite etc.
 • Intocmirea unui grafic privind angajarea de personal pentru minele viabile si analizarea posibilitatilor de crestere a productiei de carbune, astfel incat sa poata fi acoperit necesarul de carbune al SC Electrocentrale Paroseni, redimensionata dupa punerea in functiune a noului grup de 250 MW
 • Rectificarea bugetara la CNH va avea in vedere asigurarea fondurilor necesare pentru respectarea Contractului Colectiv de Munca si a actelor aditionale
 • MECMA si Federatia Nationala Mine Energie vor negocia un ”program social” pentru zonele miniere, care sa prevada crearea de noi locuri de munca si alternative economice, prin atragerea de investitii private, in colaborare cu autoritatile locale
 • Societatile subordonate MECMA vor sustine financiar activitati sportive si culturale in zonele de activitate, in conformitate cu legislatia in vigoare

Tiberiu Szabo

6 comentarii la „Un proiect aflat pe masa Guvernului risca sa transforme Valea Jiului in desert economic

 • 11 iulie 2012 la 07:30
  Permalink

  Unde e Monica Iacob Ridzi sa ne linisteasca ea….

 • 11 iulie 2012 la 07:40
  Permalink

  Nu este tocmai OK articolul. Pentru cele 2 termocentrale a fost importat carbune din Ucraina la preturi de 90-110 lei si cele doua termocentrale nu au iesit de pe piata. Prin aceasta masura de crestere a pretului de la 65 la 85 lei se incearca salvarea mineritului din Valea Jiului, atat cat mai este.

 • 11 iulie 2012 la 15:26
  Permalink

  Cele doua aripi sindicale din Valea Jiului sunt conduse de olteni gorjeni (Condescu – Pisc)care doresc inchiderea mineritului Vaii Jiului pentru a avea ei (Gorjul)piata de desfacere de energie electrica.

 • 11 iulie 2012 la 18:58
  Permalink

  mai uitati-va si voi la altii cum se lupta pt. drepturile lor sau nu stiti sa vorbiti de Spania doar cand faceti misto de „capsunari”. oricum cat de curand pierdeti la bani…

 • 11 iulie 2012 la 20:00
  Permalink

  Nu ai dreptate Emilia, in primul rand pentru Paroseni nu s-a importat carbune. Nu intelegi piata de energie, nu vor iesi de pe piata dintr-o data ci in timp. Daca va fi apa, daca vor intra in functiune ale unitati hidro sau eoliene si piata interna se va micsora e clar ca cele doua termocentrale vor fi trase pe dreapta. Foarte bune articolul, CNH nu a facut nimic pentru retehnologizare sau mai bine zis pentru restructurare si eficientizare. Schimbarea pe criterii politice a Dir. General si mai ales bagajul redus al acestora de cunostinte de antreprenoriat si economie de piata a adus la situatia de mai sus. Tergiversarea si promisiunile politice cu Complexul Energetic sunt o „afacere” gen Rovinari adica un faliment iminent dupa includerea doar a minelor in Complex. Alegerea care mina e viabila si care nu s-a facut pe criterii politice , fara studii corecte. Minerii saracii cred ca la Termocentrale sunt bani multi, ca acolo e raiul pe pamant. Domnule Dir. Mitrache, mai prezentati un articol asemanator si despre Hidrotehnica ca si cei de la Termocentrale cred ca la Hidroelectrica sunt cainii cu covrigii in coada. Se poate produce energie ieftina doar printr-un management adecvat.

 • 4 octombrie 2013 la 12:33
  Permalink

  Valea jiului este o saracie lucie multi primesc ajutoare ue multi nu au nici-un venit si locuri de munca nu esxista practica sau trebuie sa faci naveta care este foarte obositoare in orasele uricani si lupeni nu pre sunt locuri de munca mai ales in uricani si pilele sunt la putere rautatea la fel daca va veni sfarsitul lumi cu a prezis nostradamus cu mingi de foc anul acesta asi vrea sa cada pe casele celor bogati care nu se gandesc decat la ei si peste masinile lor.

Comentariile sunt închise.