Reprezentanții unui ONG din Petroșani se vor ocupa începând de astăzi, de bătrânii care au nevoie de sprijin. Deocamdată, se vor limita la cei din Petroșani și Petrila, însă, pe viitor vor fi luați în calcul toți oamenii în vârstă din Valea Jiului.

De bătrânii a căror copii au plecat în străinătate nu s-a mai ocupat nimeni de luni de zile, după ce activitatea nu a mai fost susținută financiar la Caritas, singurii care îngrijeau bătrânii acasă. Sunt zeci de astfel de oameni în fiecare oraș, iar pandemia și imposibilitatea ca rudele lor să ajungă la ei a făcut să le fie și mai greu.
Alexandru Kelemen, care s-a ocupat și înainte de acești oameni, vine acum cu forțe proaspete și promite un serviciu de care aveam atât de multă nevoie în Valea Jiului.
„Anunț faptul că, Asociația Candila, o asociație pe care o conduc de puțin timp, va deschide din 15 iunie, un serviciu de îngrijire la domiciliu, pentru persoanele vârstnice și adulte cu dizbilități. Noi încercăm să venim, defapt, ca un răspuns la cererile nenumărate pe care le-am avut de la comunitate, de a găsi soluții medicale și sociale pentru aceste persoane care au nevoie de ajutor de specialitate”, spune Alexandru Kelemen, președintele Asociației Candila.
Serviciile se adresează bunicilor și părinților care au cam rămas singuri, iar Valea Jiului este o zonă din care tinerii au plecat. Pandemia și lipsa mobilității pentru rudele lor i-au făcut și mai vulnerabili, iar acești oameni au devenit mai bolnavi.
„Pandemia a fost un șoc. Oricum vârstnicii din comunitatea noastră nu beneficiau de foarte multe servicii sociale, iar pandemia a limitat și mai mult mobilitatea lor. Foarte mulți, pe lângă faptul că nu au putut ieși afară, au mai fost obligați să iasă și numai în anumite intervale orare. Aspectele psihologice în acest sens nu sunt de neglijat. Toată lumea a zis că atenția se îndrepta spre persoanele publice, dar să știți că și în centrele rezidențiale, faptul că nu au ieșit un an de zile dintr-un anumit spațiu, este, din punct de vedere psihic, o situație foarte, foarte grea”, mai spune Alex.
Pentru început sunt luați în calcul bătrânii din Petroșani și Petrila, iar cei care au nevoie de un astfel de serviciu pot să apeleze la aceste servicii.
„Cei care au nevoie de noi ne pot găsi pe canalele de social media, dar, de asemenea, odată cu deschiderea oficială a serviciului, de marți, vom avea linii special dedicate, unde pot suna oamenii, iar pe strada Independenței nr. 18 avem noul nostru sediu. Acolo, oricine care cunoaște o persoană vârstnică ce are nevoie de îngrijire poate apela la serviciile asociației”, mai spune Alexandru Kelemen, președintele Asociației Candila.
Numai în Petroșani și Petrila, la începutul acestui an, au rămas aproximativ 50 de bătrâni fără niciun ajutor din partea autorităților. O bună parte dintre ei vor fi acum ajutați să răzbată și să supraviețuiască și în lipsa familiilor lor, plecate, poate, peste hotare.
Diana Mitrache