Î n Valea Jiului există zeci de zone industriale, însă, puține sunt atractive pentru investitori. De-a lungul anilor s-a vorbit de realizarea unor parcuri industriale în vederea atragerii de investitori care să creeze locuri de muncă. Numai că planurile nu s-au materializat. Experții de la PriceWaterhouseCoopers au identificat 31 de zone industriale, cele mai multe fiind publice.
”În Valea Jiului existau, în anul 2018, 31 de zone industriale (25 publice și 6 private) de închiriat sau de vânzare, totalizând aproape 2,5 M mp de teren, din care 20 mii mp suprafață construită (hale industriale și clădiri administrative). Principalele avantaje ale fostelor zone industriale constau în faptul că sunt sub proprietate unică și sunt bine conectate la infrastructura de transport rutier și feroviar, având toate utilitățile necesare. Toate sit-urile pot fi accesate pe cale rutieră, 11 dintre acestea având și acces feroviar”, arată raportul PwC. Experții europeni notează faptul că este esențială dezvoltarea unei infrastructuri suport pentru afaceri, prin înființarea unor parcuri tehnologice/ industriale/ științifice dotate cu utilități și infrastructură necesară.
” Demersurile întreprinse în vederea promovării Văii Jiului ca o destinație propice pentru investitorii din afara microregiunii (de exemplu, inițiativa Invest in Jiu Valley), nu au dat rezultate până în prezent. Deși au existat în trecut inițiative pentru valorificarea activelor și a terenurilor existente în Valea Jiului (de exemplu, înființarea unor parcuri industriale care să faciliteze atât atragerea de investiții cât și susținerea dezvoltării companiilor locale), acestea nu s-au concretizat, existând inclusiv situații în care investitorii au ales să plece din zonă”, mai notează raportul.

Monika BACIU