T rei hunedoreni au căzut în plasa escrocilor on line, care au reușit să îi lase fără sume importante de bani promitându-le acțiuni financiare la diverse societăți comerciale.

Astfel, în cursul zilei de miercuri, 28 februarie 2024, la sediul Poliției Municipiului Hunedoara s-a prezentat un bărbat de 52 de ani, din Hunedoara, care a reclamat faptul că în data
27 februarie 2024, în urma unei informații potrivit căreia o persoană publică ar recomanda o anumită formă de investiție financiară, a folosit un motor de căutare on-line prin care a accesat o pagină de internet, în care și-a completat o parte din datele personale și a făcut un depozit de 1.200 de lei,
pentru achiziționarea unor acțiuni în cadrul unei cunoscute societăți
comerciale. Ulterior, bărbatul a fost contactat de o persoană care i-a solicitat fotografie a actului de identitate și datele cardului bancar. În continuare, a fost îndrumat să descarce mai multe aplicații electronice, iar după un timp a observat că i-a fost retrasă din cont suma de 15.000 lei (prejudiciul cauzat fiind de 16.200 de lei).
Un alt bărbat, tot miercuri, s-a prezentat la Poliția Hunedoara, pentru a reclama faptul că, la data de 21 februarie 2024, a găsit pe internet date despre o societate comercială ce ar avea ca obiect de activitate tranzacționarea de acțiuni. Bărbatul a virat acestei societăți 1.250 de lei pentru a cumpăra acțiuni, ulterior fiind contactat de un „reprezentat”, iar în urma discuțiilor purtate cu acesta, i-a transmis datele cardului bancar, după care a observat pe aplicația de pe telefonul mobil că suma ce i-a fost retrasă a crescut de la 1.250 lei la 2.000 de dolari.
Și tot miercuri, 28 februarie 2024, la sediul Poliției Municipiului Hunedoara s-a prezentat o femeie de 65 de ani care a reclamat faptul că în data 22 februarie 2024, în urma unei reclame din spațiul on-line de a investi 1.200 de lei la o companie energetică, a accesat un link, după care a fost contactată telefonic de „reprezentantul unei firme”. Femeia a trimis către această „firmă” 1.300 de lei, iar după mai multe discuții cu „reprezentantul firmei”, a trimis fotografii ale actului de identitate și ale cardului bancar, astfel că i-a fost sustrasă din cont suma de aproximativ 1.800 de euro.
În cauzele prezentate, polițiștii au întocmit dosare penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și înșelăciune.
Pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracțiuni, polițiștii vă recomandă:
-Să nu dați curs anunțurilor referitoare la realizarea de investiții, achiziție de acțiuni, criptomonede etc., care sunt prezente pe rețelele de socializare;
-Să nu dați curs instalării unor aplicații care oferă acces de la distanță unei terțe persoane la smartphone-ul personal;
-Să nu instalați, la recomandarea unor terțe persoane, aplicații prin care se oferă posibilitatea realizării unor investiții de capital;
-Verificați veridicitatea datelor prezentate: de regulă, entitățile bancare din România și companiile consacrate nu postează anunțuri de investiții pe rețele de socializare; dacă aveți suspiciuni în privința acestor anunțuri, sesizați, de îndată Poliția.
Potrivit unei statistici a IPJ Hunedoara, criminalitatea informatică a cunoscut, în anul 2023, un trend ascendent, raportat la perioada anului 2022. Astfel, numărul înșelăciunilor comise în mediul crește de la 81 (comise în cursul anului 2022) la 93 (comise în cursul anului 2023), cu un procent de 14,81% (+12).
Modalitățile în care prezumtivii autori comit acest gen de infracțiuni devin din ce în ce mai specializate, astfel că regăsim o paletă foarte largă de metode de comitere a acestor fapte:
Phishingul:
Este un atac informatic în cadrul căruia se încearcă furtul de sume de bani sau furtul de identitate al unei persoane, prin determinarea victimei să dezvăluie informații personale, cum ar fi cărțile de credit, informațiile bancare sau parole, prin site-uri web care pretind a fi legitime.
Metoda AnyDesk:
La comiterea acestui gen de infracțiuni, de regulă, prin intermediul unor mesaje, se promit câștiguri bănești prin achiziționarea de acțiuni la companii cu renume și cunoscute la nivel național.
Alte metode de înșelăciune (sau furt) folosite de prezumtivii autori:
Metoda „împrietenirii” – persoane necunoscute vin la dumneavoastră acasă și sub diferite pretexte vă câștigă încrederea putând astfel să vă pătrundă în locuință, iar prin distragerea atenției vă sustrag bunuri.
Metoda „îmbrățișării” – specificul acestei metode constă în faptul că cel care comite infracțiunea abordează victima ca și cum ar fi vechi cunoștințe, inițiază o conversație, timp în care o îmbrățișează îndelung și în același timp se folosește de „dibăcia” sa pentru a-i sustrage din buzunare banii/telefonul mobil.
Metoda „accidentul” – cei care comit fapta vă apelează la ore târzii, pe telefonul fix și vă spun că o rudă apropiată dumneavoastră a accidentat pe cineva. Autorul pretinde că este „avocat” și vă cere bani pentru ca presupusa victimă să nu depună plângere ori să acopere pagubele provocate de „accident”.