O masă de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană traversează teritoriului României, fapt ce ar putea duce la creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5, anunță Agenția Naționala pentru Protecția Mediului – ANPM .

Conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, cele mai mari concentrații urmează să se înregistreze în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie se vor asocia și cu ploi. Praful saharian a intrat în țară în 29 februarie și traversează România până pe 1 martie, ora 22.00.
„Meteorologii susțin că, pe parcursul zilei de
1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populația nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitațiile vor angrena o parte din praf, de aceea, urmele care vor putea fi observate pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber, vor fi roșiatice”, a declarat Vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.
Stațiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depășire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunțată populației. Mai mult decât atât, datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum
pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), SO2, , NOx și CO pot fi consultate de către public,
permanent, pe platforma www.calitateaer.ro.