Care este viziunea și misiunea tuturor celor din zona de Vest pentru ca Tranziția Justă să aibă efecte în Valea Jiului? Acesta a fost scopul
principal al întâlnirii de la Petroșani la care au venit primarii din Valea Jiului, reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara, ai ADR Vest, oameni de afaceri și potențiali investitori, care ar urma să scrie sau scriu deja proiecte de finanțare din fondurile europene.

Vin bani mulți, mare parte pentru Valea Jiului, așa că acesta a fost
momentul întrebărilor și lămuririlor. La întâlnire au venit toți cei care vor să facă acum ceva în Valea Jiului, au idei și vor atrage
fondurile europene.
„Avem azi un eveniment fructuos în care încercăm să aducem infromații din mai multe zone privind viitorul Văii Jiului și al județului Hunedoara. Avem mai multe instrumente care, cred eu, pun într-o zonă favorabilă județul, în următoarea perioadă de timp”, a spus Sorin Maxim, director general ADR Vest.
La întâlnirea de la Petroșani au ajuns și reprezentanți ai forului județean din Hunedoara, care au încurajat inițiativele particulare și au vorbit despre sumele atrase din fonduri europene, până acum.
„Acum 30 de ani județul nostru era unul industrializat, mai ales cu minerit, iar tranziția aceasta din ultimii 33 de ani ne-a făcut să suferim mult. Pe Programul de Tranziție Justă, județul Hunedoara are 525 de milioane de euro. Este o sumă foarte frumoasă și depinde de noi toți cum o să o atragem. Suntem printre județele cu cea mai mare sumă, peste 60% mergând spre domeniul privat. Trebuie să acordăm o atenție desebită proiectelor și așteptăm cu nerăbdare lansarea tururor proiectelor. Pot să spun că, pe lângă banii caree vin pe Tranziție Justă, mai avem foarte multe proiecte și vă pot spune cu mândrie că județul nostru a atras peste un miliard de euro, fonduri europene, până acum. Suntem printre județele fruntașe”, a spus Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara.
Este o misiune importantă, iar cei din Valea Jiului sunt gata să ia bani europeni pentru dezvoltare.
„Vrem să atragem toți banii care vin din UE pentru dezvoltarea Văii Jiului în Tranziția Justă. Scopul ITI Valea Jiului este tocmai acela de a coagula toate eforturile și toți beneficiarii acestor posibile fonduri și să găsim oportunități care ni se deschid, domeniile în care putem investi și să colaborăm real cu mediul economic și administrațiile locale, pentru a lua banii europeni”, a mai precizat și prof univ dr ing Sorin Radu Mihai, președintele ITI Valea Jiului și Rector al Universității din Petroșani.
Toți cei din ITI Valea Jiului s-au mai întâlnit și cu primarii și cu oamenii de afaceri și spun că sunt gata să vină cu sfaturi și expertiză, ca oamenii de afaceri, ONG-urile și primăriile să poate scrie proiecte care să fie finanțate.
„Această întâlnire este foarte importantă, pentru noi, ca structură de guvernanță, dar și un
catalizator, pentru a ajunge la a absorbi fondurile europene. Suntem aici să mediem nevoile locale. Suntem o echipă mică, dar care vrem să reușim să răspundem cât mai adecvat întrebărilor tuturor”, a precizat și Alexandru Kelemen, director ITI Valea Jiului.
Tranziția va presupune, după minerit, noi idei de afaceri, oportunități de a crea alte industrii verzi, de această dată, fabrici de baterii, de energie regenerabilă, contextul fiind unul favorabil.
Diana Mitrache