Salvamontiștii din Parâng au efectuat un test de zăpadă pentru a vedea dacă există riscul producerii unor avalanșe.

Riscul producerii avalanșelor este structurat pe 5 etape. În gradul de risc 1 stratul de zăpadă este în general stabilizat pe majoritatea pantelor. Declanşarea avalanşelor este posibilă doar izolat pe pantele foarte înclinate şi în cazul unei supraîncărcări mari. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanşe de mici dimensiuni.
La gradul de risc 5 instabilitatea stratului de zăpadă este generalizată. Chiar şi pe pantele puţin abrupte se pot produce spontan numeroase avalanşe de mari, adesea chiar foarte mari dimensiuni.
”Testarea zapezii s-a facut la altitudinea de 2100 m , pe versant SW, pe o panta de aproximativ 30 grade, intr-o zona destul de sigura, in strat de 80 cm, de unde zapada a fost viscolită, stratul la peste 1800 m fiind mult mai mare iar in zone de depozit, depaseste 2-3 m, cornișele fiind de 4-5 m
Un test rapid, arata o coeziune foarte slaba a straturilor, baza fiind din plachete, existand un risc foarte mare, declanșările fiind aproape instantanee”, arată Remus Popescu, șef Salvamont Parâng.
Monika BACIU