P entru prima dată, după 2 ani în care a funcționat cu întreruperi, termocentrala de la Paroșeni va funcționa continuu. Pornirea s-a făcut în prima zi a acestei săptămâni, fiind și prima dată când Complexul Energetic Valea Jiului va produce și va vinde energie electrică. Dar asta doar pentru următoarele 5 zile.
Timp de doi ani, termocentrala de la Paroșeni nu a mers decât două, maxim 3 zile pe săptămână. De luni, însă, aceasta are stocul asigurat și a fost pornită la ora 15,00. De precizat, însă, că funcționarea ei va fi tot discontinuă. Pentru că va urma o pauză, timp în care se refac stocurile.
“Azi (n.r. luni 20 noiembrie 2023) fiind prima zi în care am pornit, cantitatea de cărbune stocată este în jur de 7.000 de tone la Termocentrala Paroșeni. De azi a intrat și contractual cu transportul cărbunelui și îl și transportăm de la toate unitățile miniere tot stocul care există. Ne vom aduce cam 10.000 de tone, cantitate care ne ajunge cu siguranță, pentru funcționarea 5 zile la Termocentrala Paroșeni”, a declarant Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
Dar funcționarea va fi întreruptă, până la achiziționarea de noi stocuri de huilă. Pentru că, toate cele 4 unități miniere din Valea Jiului nu dau mai mult de 400 de tone zilnic.
“Durează cam 3 săptămâni pentru a avea un stoc ca să poată funcționa 5 zile pe săptămână. Dar poate fi și mai puțin și să funcționăm 3 zile, sau 4 zile, în funcție de perioada de frig, ca să putem avea și un preț bun”, mai spune Durbaca
Diana Mitrache