Z eci de oameni s-au așezat la rând să fie consultați în caravana destinată zonelor izolate și denumită generic Telemedicină. De fapt, au ajuns chiar la fix, pentru că au depistat foarte mulți bătrâni cu probleme, iar o femeie din Sohodol chiar a fost luată cu salvarea, după primele investigații.

A fost coadă dis-de-dimineață la școala din Sohodol, unde oamenii s-au așezat la rând ca să fie consultați. Nu prea au ei ocazia să ajungă la spitalul care e cam departe, iar de când cu pandemia, abia dacă au mai ajuns. Am găsit la rând și oameni cu boli grave, dar care și-au făcut analize doar pentru ceea ce știau că au. Au vrut acum să își facă un consult general.
„Am avut mai multe boli, cancer, hepatita C și acum îmi fac un control, dacă tot sunt aici oamenii. Chiar e salutară ideea”, a spus o doamnă care aștepta la rând.
„Și eu am avut cancer și merg la Cluj la controale, dar e binevenit și acest consult, aici, lângă casă. Că, de când cu pandemia, eu nu am mai fost la controale. E foarte bine că am acum medic lângă casă”, a completat o altă pacientă.
„Am fost la consultație și am ales să îmi fac niște analize rapide, că voiam să văd dacă am ceva, sau nu. Stăteam prost cu tensiunea și e fluctuantă și diabetul îmi era în pragul de instalare și am zis să văd dacă o dat rezultate”, a spus o pacientă, ce tocmai ieșea de la consultație.
Caravana Salvital a ajuns în Valea Jiului, iar primarul din Vulcan a fost și el alături de oamenii care au vrut să își verifice sănătatea. „Am identificat această necesitate de a veni mai aproape de ei cu astfel de analize medicale. Am vrut să punem în valoare și această asociere pe care primăria din Vulcan o are cu Salvital și CJH și iată suntem aici, în Sohodol, unde foarte multă lume s-a prezentat încă înainte de ora de începere”, a precizat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
Și nu a fost în zadar, pentru că medicii au identificat și cazuri foarte grave. „Nu am venit degeaba și dreptul la sănătate garantat de statul român ar rămâne un slogan, dacă nu am acorda drepturi egale tuturor pacienților, indiferent de domiciliul pacienților. Avem aici o pacientă, care are o tensiune de 260 cu 130 minima și este o urgență medicală majoră. Tensiunea nu a scăzut sub tratamentul de urgență și, de aceea, pacienta va fi luată de ambulanță”, a spus dr. Ioan Demeter, șef secția de Boli Interne a Spitalului Județean de Urgență Deva, coordonatorul acțiunii, iar femeia care se simțea rău a consimțit că rar ajunge la medic.
„Un pic mi-e rău. Am mai avut hipertensiune și am fost și internată la spital, la Vulcan. Acum am venit aici să îmi fac un set de analize. Am mai fost la medic, am luat pastile și acum merg la spital și bine că am venit că nu eram sănătoasă”, a spus femeia.
Și acesta a fost doar un caz. Localnicii, care altfel fac ore bune până la spital, au avut ocazia să fie consultați și să afle cum stau, la modul general, cu sănătatea. Iar ambulanțierii au fost și ei susținuți cu aparatură de ultimă generație. Asta, pentru că toate datele ajung la medicii de specialitate. „Rolul nostru este a asigura suportul colegilor de la ambulanță. Noi ne asigurăm că toate funcționează așa cum au nevoie, că datele se transmit în mod real, către medici și că sistemul informatic și aparatura funcționează corect. Sistemul achiziționează date aici și, practic, nu mai vine omul la spital, vine spitalul la om. Putem să facem acest gen de activități oriunde este nevoie, aici, sau în vârf de munte”, a spus Dr Radu Alexandru Tănase, cel care asigură logistica.
Telemedicina este medicina viitorului și, în Romînia, ceea ce se întâmplă acum, este la nivel de pionierat. Astfel de consultații au loc doar în județul Hunedoara. „Este a treia acțiune de telemedicină în județul Hunedoara, aici, unde telemedicina este primul proiect din țară și este viitorul medicinei în România. Oamenii se cam feresc să ajungă la spital și atunci vine spitalul către ei. Suntem la Sohodol, urmează lângă Brad și vom continua”, a spus și Petru Mărginean, coordonator SALVITAL.
Toți cei care au ajuns la caravană au fost consultați și principalele analize sunt, deocamdată: măsurarea glicemiei; măsurarea temperaturii; măsurarea tensiunii arteriale; spirometrie, pentru identificarea problemelor pulmonare BPOC, EKG –pentru identificarea problemelor cardio, dar și IMR, adică luarea unei probe din sânge pentru persoanele care au tratament cu anticoagulante.
Diana Mitrache