Vine primăvara și, cel puțin calendaristic, ne pregătim de sezonul când natura renaște. Iar acum nimic nu este mai potrivit, decât sărbătoarea Mărțișorului. La Petroșani a fost deschis un târg în zona centrală a orașului, unde am mers și noi să vedem ce se mai vinde, dar și ce este la modă anul acesta.

Mărțișoare noi, așa ne-a asigurat o vânzătoare că oferă celor interesați anul acesta. Sunt diverse broșe, nelipsitul hornar, ori trifoiul cu 4 foi. Toate înșirate pe tarabe, printre flori naturale, sau din săpun – și asta o modă devenită de actualitate în ultima vreme. „Toate mărțișoarele sunt noi. Avem pentru toate gusturile. De la 3 lei la 5 lei, ori mai scumpe, dar toate noi”, a spus femeia.
Tradiția în țara noastră spune că, de 1 martie, fiecare fată trebuie să primească în dar un mărțișor, acest simbol al primăverii, pe care să și-l pună în piept, legat cu un șnur împletit din două culori: alb și roșu. Doar că, în timp, micul mărțișor s-a transformat într-o broșă colorată, ori o brățară cu un mic simbol zodiacal, o floare, o pasăre și chiar o bicicletă, ori un avion, a căror simbolistică e uneori greu de explicat.
Și, dacă vreți să oferiți o floare, atunci la târgul de la Petroșani găsiți de la ghiocei, la zambile, lalele și tot felul de aranjamente din flori de săpun.
Diana Mitrache