Salvamontiștii din Gorj au venit în zona Hațeg, ca să îl caute cu un sonar pe tânărul de 21 de ani, care s-a înecat duminică, acolo. Detectorul pe care îl dețin salvamontiștii din Gorj este primul aparat adus în România de acest fel și, până acum, toate cele 4 victime care au fost căutate cu el, au fost identificate.

La solicitarea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara, salvatori acvatici Și scafandri din cadrul serviciilor Salvamont-Salvaspeo din județele Gorj, Mureș, Harghita și Hunedoara au participat, ca resursă de sprijin, pentru căutarea trupului tânărului care s-a înecat în lacul de la Sântămăria Orlea de lângă Hațeg.

Victima a fost căutată de scafandri timp de doua zile, dar din cauza suprafeței mari a lacului și vizibilității reduse, căutările au rămas fără rezultat, situație în care s-a apelat la salvatorii acvatici din cadrul serviciilor Salvamont.

„Am răspuns solicitărilor ISU și am vebkt cu o echipă mai numeroasă, pentru că sunt salvatori și din Mureș și din Harghita. Vom folosi cele mai performante detectoare de persoane din lume.Sunt 5 în România, pentru căutarea persoanelor rămas eîn apă. Aducem acum două dintre ele și vom încerca să facem cât mai bine căutările la suprafața apei, ca să identificăm victima și noi sperăm să avem un rezultat corespunzător”, a spus Sabin Cornoiu, șef Salvamont România.

Structurile Salvamont-Salvaspeo sunt singurele din țară care dețin cele mai performante detectoare din lume pentru găsirea sub apa a persoanelor, detectoare bazate pe inteligenta artificială. În prezent există cinci servicii Salvamont care dețin astfel de aparate, respectiv cele din Gorj, Harghita, Mureș, Neamț și Brașov.

În mai puțin de un an de când au întrat în dotarea salvatorilor , detectoarele au găsit 4 victime în toate cele patru situații în care au fost solicitate în căutări care au durat între 5 minute și 3 ore.

 

Diana Mitrache

Foto cu caracter ilustrativ

Sursa foto Salvamont România.