„Joaca cu cretele colorate” se numește expoziția finală a artiștilor veniți la Petroșani în tabăra de creație, aflată deja la ediția cu nr 19. A fost o idee inedită în care s-a pornit de la fotografie la pastel, iar studenții au creat imagini excepționle ce sunt acum expuse la Casa de Cultură a Studenților de la Petroșani.
Sunt aproape 20 de ani de când Casa de Cultură a studenților organizează tabere de vară, în care studenții din mai multe centre universitare vin și crează aici adevărate opere de artă. Și, dacă anul trecut nu s-a putut din cauza pandemiei, anul acesta vorbim despre o idee inedită transpusă pe simeze, din fotografii, în pasteluri.
„Anul acesta a fost pastel și fotografie. Am pornit de la o idee interesantă și anume, de la încercarea de a transpune fotografia în pastel. Este vorba de două medii diferite, care, însă, au rezultat în niște imagini penetrante. Pe lângă această transpunere, am încercat ulterior, la sugestia domnului profesor universitar Dorel Găină și Petrișor Crăciunoiu, să transpunem pastelurile în ceea ce ei au denumit Transfotografie. Așa a rezultat o expoziție deosebită, cu fotografiile de la care s-a pornit, pastelurile realizate și apoi acele transfotografii, realizate după pasteluri ”, a spus Lavinia Hulea, director al Casei de Cultură a Studenților Petroșani.
Și la această tabără au participat sudenți ai Centrului de Creație și Cercetare Continuă ”Sf. Evanghelist Luca” al Facultății de Teologie ortodoxă, Secția Artă sacră de la UBB Cluj, sub coordonarea lectorului universitar doctor Marius Dan Ghenescu – Directorul ”Școlii Luca”. Activitatea tinerilor artiști Maria Elena Holhoș, Traian Jelnean, Mihai Onciu, Petruța Mioara G. și Ionuț Vărărean s-a concretizat într-o suită de lucrări de artă, acestea fiind realizate având drept sursă de inspirație fotografii ale reputaților artiști fotografi români Petrișor Crăciunoiu (artist freelacer stabilit în Marea Britanie) și Dorel Găină (profesor universitar la UAD Cluj Napoca).

Diana Mitrache