La Petroșani, la paraclisul Bisericii ce va purta hramul Sfântului Ilie, a avut loc, ca în fiecare an, slujba dedicată sărbătorii proorocului Ilie. Mai mulți oameni s-au adunat în curtea acestui mic lăcaș, iar preoții au adus aici și moaștele Sfântului Nectarie.

Credincioșii s-au adunat în curtea bisericii și au asistat la slujba ce a fost săvârșită acum, la hramul Catedralei Sfântului Ilie, aflată încă în construcție. Și tot în curte a ajuns, cu acest prilej, o raclă în care s-au aflat moaștele Sfântului Nectarie. „E zi de sărbătoare și sigur că venim aici să ne rugăm. Sunt aduse, de cei din parohie, și moaștele Sfântului Nectarie, așa că e un alt bun prilej de rugăciune”, a spus unul dintre cei ce asista la slujba din curtea bisericii.
A fost hramul bisericii pe care credincioșii încă o construiesc ca viitoare catedrală a Văii Jiului, iar enoriașii au venit în număr mare, s-au închinat și au ascultat cu smerenie slujba din ziua hramului.
La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește ridicarea la cer a Sfântului Mare Prooroc Ilie. Unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Sfântul și marele Prooroc Ilie, înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile, este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat.
Diana Mitrache