Suprafata se pregateste de greva

Angajatii subunitatilor miniere din Valea Jiului, de la suprafata, se pregatesc de greva incepand de luni. Ei sustin ca majorarile cerute de angajatii din subteran, in urma grevei, ii favorizeaza doar pe acestia si nu si pe ei. Mai mult, acestia reclama ca pana si primele de Paste sunt mai mici decat anul trecut.

Motivul ar fi, spun acestia, ca in Sindicatul Muntele sunt foarte putini membri care lucreaza la suprafata, majoritatea lor fiind in Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ).

“Se dau tichete de masa lunar numai pentru cei care lucreaza in subteran. Suprafata nu primeste. Pana si la prima de Paste s-a umblat, ni se dau numai 250 de lei. Anul trecut ni s-au dat 400 de lei”, spune unul dintre angajatii minei Vulcan.

“Pentru luna februarie, minerii primesc 300 de lei, iar dupa aceea cate 200. Noi nu primim nimic, ca nu vrea Muntele. Nu vrea Muntele pentru ca sunt foarte putini angajati de la suprafata in sindicatul lor. E vina lui Nica si a lui Domokos ca nu am primit si noi aceste drepturi. Au spus ca noi nu avem niciun drept, ca suntem la suprafata. Dar cand noi le dam lunar cate 15 lei cotizatie este bine”, spune unul dintre angajatii minei Uricani.

“Mecanicii au zis ca de luni vor opri lucrul, sa vedem ce fac fara suprafata. Noi vom pierde pentru zilele acestea de greva cam doua milioane. Salariile sunt si asa, de toata prastia, cam 900 de lei, va dati seama ca asa, primim 700 de lei. Nu este corecta nici scaderea aceasta de salariu si nici faptul ca nu au obtinut drepturi pentru noi”, declara un angajat al minei Paroseni.

Radu Voina, vicepresedinte al LSMVJ, a declarat, pentru Cronica Vaii Jiului, ca istoria sindicalismului din Vale nu a cunoscut discriminare mai mare. “In toata istoria postrevolutionara a mineritului din Valea Jiului, niciodata nu s-a procedat intr-un mod atat de discriminatoriu in a apara si reprezenta drepturile salariatilor in ceea ce este astazi Compania Nationala a Huilei. LSMVJ, in cei peste 20 de ani de activitate, niciodata nu a facut

diferente intre personalul administrativ, personalul din subteran si de suprafata, ceea ce azi face acest sindicat autointitulat reprezentativ in CNH sunt angajati si oameni, nu doar piese de statistica. Este total aiurea ca acesti oameni care nu primesc aceleasi drepturi sa mai rabde mitocania si rautatea reprezentantilor autointitulati reprezentativi si ar trebui ca, odata pentru totdeauna sa inceteze amestecul directorului general si a clicii sale tehnico-administrative (eternul aspirant la functia de director Nica si Jurca) si a “pensionarilor” Temneanu, Domokos, Cozma, care, in afara de interesele lor materiale, personale si de imagine, nu cunosc sau nu vor sa cunoasca realitatea cruda ca personalul de la suprafata a fost discriminat in ultimele opt luni de catre reprezentantii Centralei Miniere Meridian si de catre acesti nemernici care conduc Sindicatul Muntele”, a declarat Radu Voina.

Anamaria NEDELCOFF

Advertisements

15 comentarii la „Suprafata se pregateste de greva

 • 11 martie 2012 la 18:47
  Permalink

  nica si ai lui,sa se duca dracului!

 • 11 martie 2012 la 19:22
  Permalink

  Sa se uneasca cu sindicatul Muntele daca vor si ei tichete cadou ca nu au fost la greva noastra spontana, nu paznici sau Zoltan Lacatas (unde ati fost la greva noastra spontana ca nu v-am vazut langa noi minerii)care si-a luat sef pe un gorjen fost Informator de Securitate Ioan Pisc de la BNS.

 • 11 martie 2012 la 19:48
  Permalink

  Sindicalistii de la muntele trebuie reclamati la Consiliul National de Combaterea Discriminarii, pentru descriminare si incitare la ura si violenta impotriva celor de la suprafata. Fratilor care lucrati la suprafata nu va lasati si cereti drepturile, ca si voi munciti. Si voi mancati o paine, si voi aveti copii si voi sunteti necajiti!!

 • 11 martie 2012 la 19:59
  Permalink

  NICA TE BATE DUMNEZEU!!!!! NU TI-E FRICA DE DUMNEZEU ???? Dumnezeu nu doarme si nu se plimba cu JEEPUL! Nimic nu ramane neplatit pe lumea asta!

 • 12 martie 2012 la 03:51
  Permalink

  A mai existat o discriminare mare pe vremea lui Cozma: atunci, suprafata a primit 11% marire la salariu, auxiliarul de subteran 16% si cei de la productie 25%… In rest, exact de acest lucru ma temeam si l-am spus pe forumurile publicatiilor pe care le citesc si care au aceste forumuri…
  In primul rand, meritul este al minerilor pentru ca au iesit in strada si i-au facut pe cei de la putere sa se sperie ( mai ales ca cei de la putere sunt cu un enorm stalp de telegraf in fund ) si au reparat, partial, incompetenta liderilor de la Muntele, dupa aceea urmeaza meritul lui Popescu de la Meridian care s-a implicat si, in al treilea rand, e meritul lui Jujan ( ori in calitate de director general, ori in calitate de secretar general al PDL Hunedoara… sau in amandoua calitati ). Cei de la Muntele nu pot fi inclusi aici pentru ca si-au aratat incompetenta, facand, un CNH saracit si minerii la fel, sa mai piarda niste bani…

 • 12 martie 2012 la 06:50
  Permalink

  muncitori de la suprafata hai sa oprim angrenajul sa vedem daca m-ai functioneaza fara noi,sa nu ne lasam ca asa a fost si pe timpul lui cozma si asa a ramas pana in ziua de astazi

 • 12 martie 2012 la 09:14
  Permalink

  pt. minerii VJ: sa se uneasca muntele cu ma-ta,sa mai iasa prosti ca tine! ne amuzi cu prostia ta!

 • 12 martie 2012 la 09:29
  Permalink

  „Gazeta” sa ne lamureasca deplin,despre ce suprafata e vorba: !1.”suprafata” fara spor de pericol si normal fara intrare subteran; 2.”suprafata” care incaseaza sporurile de subteran doar pe rapoarte fictive si alea intocmite aiurea;3.”suprafata” sindicala care nu numai ca nu intra in mina,dar dupa munca prestata si acordarea salariului e un abuz.Dati un premiu de Pasti cititorului care va comunica ultima zi cind si-a vazut directorul de subunitate,directorul general sau leader-ul de sindicat in subteran.Si mai sint si alte categorii de personal binecunoscute.Apropo ! Jujan mai are Motan ?N-am mai auzit nimic.I l-o fi calcat vreun jeep.

 • 12 martie 2012 la 10:13
  Permalink

  noi chiar am fost primi de la suprafata(tesa chiar care am fost alaturi de mineri ) , nu e drept si nici justificat faptul ca sindicatul reprezentativ ne-a dat la o parte…altfel spus ne-a tras teapa! Sa le fie rusine!

 • 12 martie 2012 la 11:28
  Permalink

  Perfect de acord cu Marian. Trbuie reclamati, nu la Consiliul National de Combaterea Discriminarii ci direct la Parchet pentru discriminare si dati si in judecata pentru discriminare pe criterii de apartenenta sindicala si socio-profesionale.

 • 12 martie 2012 la 11:33
  Permalink

  Muntele nu este sindicat reprezentativ ci ilegal pentru ca a semnat o groaza de acte ca sindicat reprezentativ fara a avea reprezentativitate. Procesul pentru reprezentativitate se judeca pe 03.05.2012 la Deva… Pana atunci este o caricatura care isi bate joc de oameni si, dupa aceea, sper sa fie un grup infractional bagat la puscarie…

 • 12 martie 2012 la 11:39
  Permalink

  johann,normal ca e vorba de „suprafata” nominalizata de tine pct.1,ca doar din cei de pct.2 si 3 ,fac parte HOTII de la sindicate,alde campeanu,zamora,cozma,temneanu,jurca,nica,mesaros,ciubotaru si mai nou marii lideri de sectoare!

 • 12 martie 2012 la 14:50
  Permalink

  Nu spune nimeni nimic de cei platiti subteran si care nu intra niciodata in mina,si o multime de femei care au de asemenea spor de subteran.topo,normatoare,personal,planificare,etc.

 • 12 martie 2012 la 14:56
  Permalink

  muncesc de peste 25 de an la mina la suprafata si iau bani in mana cam 800-1000 lei,probabil voi mai munci inca vreo 20,ca sa pot iesi la pensie (daca nu mor )cu o pensie de cacao .

 • 13 martie 2012 la 07:53
  Permalink

  eu-le,pt.linistea ta „personalul” nu are intrare subteran,nici nu ar fi logic acest lucru! dar au subteran sugacii care stau pe la magazii!

Comentariile sunt închise.