P e o cărare ce șerpuiește spre munte, din Drumul Național 66A, la Vulcan, ajungem la Schitul Sfântul Nicolae. Și acum, e mare sărbătoare acolo, odată cu hramul. Părintele Casian Marton face o invitație tuturor celor ce vor să vină la o slujbă mai aparte, să vină aici.

Schitul Sfântul Nicolae se află pe Valea Ungurului, la intrarea în municipiul Vulcan de pe Valea Jiului și aici au avut loc o serie de lucrări de reamenajare a bisericii, totul pentru a face spațiul cât mai primitor. Biserica e primitoare, locul încântător, așa că părintele care slujește aici vine acum și cu invitația de a lua parte la slujba de Sfântul Nicolae, dar și la rugăciunile din Ajun. Mai ales că aici are loc un eveniment mai rar.
„Îi așteptăm cu mult drag. În seara de 5 decembrie am avut un program mai deosebit pentru hram, o priveghere și o călugărie. Iar în 6 decembrie dimineață oficiem Sfânta Liturghie, după care vom avea o agapă și un mic concert de colinde. Ne-am bucura foarte mult să vină cât mai mulți, pentru că biserica și mănăstirea este casa noastră, casa Lui Dumneze, în care îi așteptăm să vină. Așa cum un tată își așteaptă copiii, așa îi aștept și eu și pe toți ne așteaptă Dumnezeu”, ne-a spus preotul Casian Marton, starețul Schitului Sfântul Nicolae.
Mănăstirea se află într-un loc special, o zonă cu pădure, iar aici, într-un asemenea loc sărbătorile se simt altfel.
Acest schit a fost înființat în anul 1992, pe un teren donat, iar între anii 1998-2003, a fost construit efectiv. Părintele Casian este cel ce a preluat slujbele religioase de aici, după ce starețul Vasile Mocan și-a pierdut viața într-un tragic accident de mașină, anul trecut.
Diana Mitrache