P rogramul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și prelucrare a laptelui în zona montană prinde contur, iar inspectorii sanitari le recomnandă celor de la noi să acceseze fonduri
pentru așa ceva. Săptămâna trecută și președintele Iohannis a promulgat Legea Laptelui și a Produselor din lapte.

Reprezentanți ai Agenției Naționale a Zonei Montane și ai Direcției pentru Agricultură Județeană, fermieri și crescători de animale s-au întâlnit la Deva, Petrila și Beriu pentru
a discuta Programul
guvernamental de investiții în zona montană, cu privire la înființarea centrelor de colectare și prelucrare a laptelui.
Persoanele din zona montană care doresc să acceseze fonduri pentru înființarea de centre de colectare și/sau
prelucrare a laptelui se pot adresa la DSVSA Hunedoara pentru obținerea autorizării/ înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Programul sprijină realizarea de investiții pentru înființarea
centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, respectiv: investiții în realizarea de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, în vederea colectării și/sau prelucrării laptelui și obținerea produselor derivate din acesta într-un spațiu amenajat corespunzător.
Pot accesa programul producătorii de lapte din zona montană pentru investiții în centre de colectare, precum și producătorii agricoli din zona montană pentru investiții în centre de prelucrare lapte, care își desfășoară activitatea în zona montană și derulează finanțarea prin program în zona montană.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, Legea laptelui şi a
produselor lactate care prevede, între altele, înfiinţarea, la nivelul Ministerului Agriculturii, a unui observator care va monitoriza această piaţă şi va avea ca scop centralizarea datelor, urmărirea şi analizarea producţiei, echilibrului dintre cerere şi ofertă şi costurilor de producţie.
Legea stabileşte măsuri şi acţiuni pentru prezentarea şi comercializarea produselor din sectorul laptelui şi a produselor lactate, urmărind sănătatea populaţiei, necesităţile de
consum, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor.
Potrivit actului normativ, inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea laptelui de consum şi a
produselor lactate, precum şi cerinţele privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se realizează în conformitate cu prevederile regulamentelor europene în domeniu.
Mai mult, meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate
produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare sau în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete.
Orice neconformitate depis­tată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercia­li­zează produsul alimentar.
Diana Mitrache