[ Straja, stațiunea cu 100.000 de turiști pe an ]

Sezonul de iarnă se apropie cu pași repezi, iar în Straja déjà au început pregătirile. Administratorii domeniului schiabil, dar și administrația locală din Lupeni fac pregările pentru ca turiștii să aibă parte de cele mai bune condiții în munte.

Stațiunea turistică Straja este din ce în ce mai vizitată și mai apreciată de turiștii din toate colțurile țării. Inclusă în programele „ Superschi în Carpați” (din anul 2003) și „Schi în România” (din 2006), în stațiunea STRAJA există în prezent peste 200 de locații de primire turistică (pensiuni, vile, cabane și case de vacanță), cu o capacitate de peste 4500 de locuri de cazare.
”La sfârșit de săptămână, în perioada de iarnă, stațiunea este vizitată de 6000 – 7000 de turiști/zi. Estimările arată un număr de 100.000 de turiști/an. Conform datelor statistice raportate la INSSE, numărul de sosiri ale turiștilor în Straja a crescut continuu, în
corelare cu dezvoltarea infrastructurii de cazare și a facilităților de acces în zonă, precum și datorită investițiilor pentru amenajarea pârtiilor de schi. În aceeași măsură, a crescut și numărul de înnoptări în structurile de primire, fapt ce contribuie la un grad ridicat de ocupare a spațiilor de cazare și confirmă creșterea atractivității zonei pentru turiști”, arată site-ul Primăriei Lupeni.
Municipiul Lupeni, stațiunea Straja și
domeniul schiabil se află într-un continuu proces de dezvoltare și modernizare, fapt pentru care atât administrația publică locală, cât și operatorii economici din mediul privat urmăresc îmbunătățirea permanentă a dotărilor și facilităților oferite turiștilor.
Pentru asigurarea condițiilor optime de
practicare a sporturilor de iarnă, Domeniul Schiabil Straja beneficiază de următoarele dotări și facilități : 1 telegondolă, 5 teleschiuri, 4 telescaune, 6 pârtii cu instalație de nocturnă, 4 ratrack-uri (din care 2 aflate în proprietatea U.A.T. Lupeni), 25 de tunuri de zăpadă artificială (din care 10 aflate în proprietatea U.A.T. Lupeni), 2 benzi rulante pentru transport schiori începători, 1 snow-park, 1 pârtie pentru săniuș, 2 pârtii pentru snow-tubing, 2 școli de schi, mai multe centre de închiriere echipamente sportive.
Calendarul sezonului rece este plin de
evenimente interesante, unele cu tradiție, altele noi, însă toate cu mare priză la public, schiori și spectatori dornici de distracție și de a-și petrece timpul în aer liber, înconjurați de peisaje încântătoare, la Straja.
Straja a fost declarată stațiune turistică în anul 2002 și este situată la o altitudine cuprinsă între 1300-1400 metri în inima munților Vâlcan, pe partea nordică a acestora, la 8 km de Lupeni; în acest pitoresc peisaj de munte se află numeroase obiective turistice care atrag un număr mare de turiști pe tot parcursul anului.
Stațiunea dispune de un impresionant domeniu schiabil de aproximativ 26 km valorificat prin cele 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalație de transport pe cablu și zăpadă artificială, oferind condiții excelente pentru sporturi și activități de iarnă.
Aici se află cea mai lungă pârtie de schi din țară-pârtia Straja cu o lungime de 8,1 km cu punctul de plecare din Vârful Straja de la 1868 m și punctul de sosire lângă stația de plecare a
telegondolei, la 750 m.
Cel mai important și mai modern mijloc de transport pe cablu este telegondola care facilitează accesul turiștilor în stațiune și asigură transportul pe un spectaculos traseu cu o lungime de peste 2,5 km.
Monika BACIU