V ânzarea termocentralei Mintia naște discuții aprinse în Parlament. Datele communicate de Ministerul Energiei, prin secretarul de stat Constantin Ștefan, l-au determinat pe deputatul PSD, Ilie Toma să ia atitudine.
”În şedinţa Adunării creditorilor din data de 21 mai 2021, Complexul Energetic Hunedoara a aprobat procedura de atragere a unui investitor pentru sucursala Electrocentrale Deva, cu scopul de a demara o investiţie de realizare a unei capacităţi energetice noi, de minimum 800 de megawaţi, cu emisii reduse de carbon, care să răspundă nevoilor de consum din zona de Nord-Vest a ţării şi prin care să fie stopate emisiile poluante. Menţionăm că, Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvenţă din anul 2019, iar Ministerul Energiei nu are calitatea de creditor, sens în care nu poate participa sau influenţa deciziile adunării creditorilor”, a comunicat secretarul de stat în Ministerul Energiei.
După hotărârea adoptată de creditori au fost efectuate demersuri de publicitate pentru atragerea unor potenţiali investitori. Demersurile au fost realizate printr-un anunţ în „Ziarul Financiar”, s-a publicat un anunţ şi în publicaţia „Energy Industry Rewiew”.
”După finalizarea de către administratorul judiciar a documentelor necesare valorificării şi aprobarea de creditori a strategiei de valorificare a activelor şi a preţului de pornire, precum şi a regulamentului de valorificare a acestora, va fi demarată procedura de licitaţie pentru vânzarea activelor. Cumpărătorul activelor va realiza pe amplasamentul de la Mintia o capacitate energetică de 800 de megawaţi pe gaz”, a mai precizat oficialul din minister.
Numai că deputatul PSD, Ilie Toma a reiterat faptul că se încearcă vânzarea termocentralei Mintia la un preț extrem de scăzut. Această ipoteză a mai fost adusă în discuție și de senatorul PSD, Cristian Resmeriță.
”Transmiteţi următorul lucru domnului ministru al energiei Virgil Popescu. Tot ce a scris acolo este o mare vrăjeală! Dacă doriţi să faceţi acea investiţie, să încerce să o facă statul român! Nu căutăm un creditor, nu căutăm un privat care să vină să cumpere acea termocentrală de la Mintia, să o taie şi în locul ei, chipurile, să pună, tot pe fonduri venite de la statul român sau de la Uniunea Europeană, pe PNRR sau pe altele, două grupuri producătorilor de energie electrică pe bază de gaz metan. Pentru că lucrurile stau în felul următor. În acest moment termocentrala de la Mintia este în lichidare judiciară, se caută un investitor, chipurile, se merge la prima licitaţie, nu vine nimeni, se mai scade preţul cu 30%, se merge la a doua licitaţie, nu vine nimeni, cu încă 30%, şi uite aşa ajunge la 30% din preţul termocentralei, o ia frumos şi o vinde la preţ de 10 ori mai mare. Dar Termocentrala de la Mintia este a poporului român, şi un obiectiv de importanţă naţională nu poate fi distrusă aşa, peste noapte. Mai mult decât atât, în contextul actual, a ceea ce se întâmplă pe plan mondial cu războiul, cu multe alte probleme, crize energetice etc., nemţii, polonezii şi mulţi alţi membri din clubul select al Europei au luat în considerare mărirea capacităţilor de producţie pe bază de cărbune. Deci este păcat să distrugem termocentrala de la Mintia!”, a spus Ilie Toma.
Deputatul a venit și cu o soluție, și anume conservarea grupurilor de la Mintia și realizarea unei noi investiții pe gaz metan.
”Trebuie conservate acele grupuri, patru, care încă mai sunt în funcţiune, şi construite în paralel… Trebuie construit în paralel acel generator pe bază de gaz metan, pentru că pentru echilibrarea sistemului energetic naţional Iernutul nu va putea intra în sistemul energetic dacă nu va fi compensat şi cu cei cel puţin 400 de megawaţi de la Mintia. Deci aici sunt foarte multe probleme tehnice, sunt probleme de importanţă strategică naţională”, a precizat deputatul hunedorean. Licitația pentru vânzarea activelor termocentralei Mintia ar urma să aibă loc în vara acestui an.
Monika BACIU